Razmatranje za 24. dan korizme: Pouzdajte se u ljubav koju Otac ima za nas

Objavljeno: 28. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA DVADESET I ČETVRTI DAN KORIZME:

Pouzdajte se u ljubav koju Otac ima za nas

Dajte jednom djetetu sigurnost da ga otac ljubi u učinit ćete od njeg jaku, sigurnu, radosnu osobu, slobodnu u životu. Riječ Božja to želi učiniti nama: želi nam vratiti ovu sigurnost. Ne pobjeđuje se osamljenost čovjeka u svijetu ako ne vjerom u ljubav Boga Oca.  “Božja očinska ljubav – napisao je jedan veliki filozof – jedina je nepokolebljiva stvar u životu, istinska Arhimedova točka”. (S. Kierkegaard, Dnevnik, IIIA, 73).

Promatrajte dijete koje ide u šetnju, koje se drži za ruku svoga oca, ili koje otac vrti u krug oko sebe držeći ga za ruke i imat ćete istu sliku ponosa, slobode, radosti. Pročitao sam negdje kako je jednog dana akrobata imao vježbu: nagnuo su u prazninu (provaliju) sa posljednjeg kata nebodera, oslonjen samo na vrhove prstiju držeći u naručju svoje dijete. Sišavši, netko upita dijete nije li ga bilo strah dok je s one visine gledao u provaliju. Dijete iznenađeno pitanjem, odgovori: “Ne bio sam u naručju očevu”. Ovako nama želi Božja riječ. Podsjetivši se da Bog nije poštedio ni vlastitog Sina za nas, sv. Pavao kliče od radosti i pobjede: “Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Tko će nas optužiti? Tko će nas rastaviti od ljubavi Božje: Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi (usp. Rim 8,31-37).  Nestaje dakle strah, obeshrabrenost, malodušnost. Otac zna i Otac vas ljubi, govori Isus! Niste primili duha robovanja da biste ostali u strahu, već duha posinstva, koji kliče: “Abbà – Padre!”

Nasuprot ovoj nepokolebljivoj ljubavi prirodno je da se okrenemo Isusu i pitamo ga: “Isuse, ti koji si naš veliki brat, reci nam: što moramo činiti da budemo dostojni, ili barem zahvalni pred licem tolike boli i tolike ljubavi?” Isus nam odgovara s vrha križa, odgovara činjenično, ne riječima. “Postoji jedna stvar, kaže, koju možete učiniti, koju sam također i ja učinio i razveselio Oca: vjerujte mu, pouzdajte se u njega, protiv svega, protiv vas samih! Kad ste u tami, kad vam poteškoće prijete i guše vas i kad ste na putu odustajanja, ponovno uzviknite: “Oče moj, ne razumijem te više, ali uzdam se u tebe!” I ponovno ćete pronaći mir.

Padre Reniero CantalamessaZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: