Razmatranje za 26. dan korizme: Otkupljeni za vječnost

Objavljeno: 1. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA DVADESET I ŠESTI DAN KORIZME:

Otkupljeni za vječnost

Neka ispitivanja otkrila su čudnu činjenicu: postoje, također i među vjernicima, osobe koje vjeruju u Boga, ali ne u život poslije smrti. Ali kako možemo takvo što misliti? Krist je, kaže poslanica Hebreima, umro da nam osigura “vječno otkupljenje” ‘Heb 9,12). Ne vremenito nego vječno!

Govori se kako se nikad nitko od tamo nije vratio da bismo bili sigurni da vječnost doista postoji i da nije samo neka iluzija. Nije istina! Postoji jedan koji se svaki dan vraća od tamo kako bi osigurao i obnovio svoje obećanje, ako ga znademo slušati. Onaj prema kojemu idemo dolazi nam u susret po Euharistiji da nam da predokus (praegustatuml) gozbe u kraljevstvu nebeskom.

Morali bismo u svijetu klicati od ove nade da bismo sami sebi i drugima pomogli pobijediti strahotu smrti i tmurno, pesimističko raspoloženje  koje lebdi nad našim društvom. Umnažaju se beznadna stanja na zemlji: “Mravinjak koji se razmrvio, planet koji je u tjeskobi”… Znanost nam daje sve detaljnije i veću mogućnost raspada svemira. Ohladit će se zemlja i drugi planeti, sunce i druge zvijezde, ohladit će se sve stvoreno… Smanjuje se svjetlost i povećava crna rupa u svemiru. Širenje će jednog dana nestati i započet će kontrakcija i na kraju ćemo vidjeti kolaps cjelokupne materije i postojeće energije u jednu kompaktnu strukturu beskonačne gustoće. To će biti dakle Big Crunch, ili velika implozija, i sve će se vratiti u prazninu i tišinu koja je predhodila velikom prasku (Big Bang), prije petnaest milijardi godina.

Nitko ne zna hoće li se stvari razvijati uistinu ovako ili na neki drugi način. Vjera nas uvjerava da i ako se dogodi tako, to neće biti konačni kraj. Bog nije pomirio svijet sa sobom da bi ga prepustio ništavilu; nije obećao da će ostati s nama sve do kraja svijeta da bi se poslije povukao, sam u svoje nebo u trenutku kad ovaj kraj nadođe. “Ljubavlju vječnom ljubim te”, Bog je rekao čovjeku u Bibliji (Jr 31,3), i obećao mu “vječnu ljubav” Božju, drugačiju od one ljudske.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: