Razmatranje za 28. dan korizme: Znakovi Kristove ljubavi

Objavljeno: 6. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA DVADESET I OSMI DAN KORIZME

Znakovi Kristove ljubavi

Da bismo razumjeli kolko nas Bog ljubi, sada imamo jednostavno i sigurno sredstvo: gledajmo koliko je trpio! Ne samo u tijelu, već iznadsvega u duši. Jer istinska Kristova muka je ona koja se ne vidi i koju je proglasio u Getsemaniju: “Duša mi je na smrt žalosna” (Mk 14,34). Isus je umro u svom srcu, prije nego u svom tijelu. Tko može prodrijeti u napuštanje, tugu, tjeskobu duše Ristove i osjećaja da je “postao grijeom”, on, najneviniji Sin Očev? S dobrim razlogom, liturgija Velikog petka stavila je na usne raspetog Krista, ove riječi tužaljki: “O svi vi koji prolazite, stanite i vidite ima li boli kao što je bol moja!”

Razmišljajući o trenutku u kojem su ove riječi izgovorene: “Sic Deus dilexit mundum – Tako je Isus ljubio svijet!” (Iv 3, 16). Na početku svog Evanđelja, Ivan kliče: “Vidjeli smo njegovu slavu!” (Iv 1,14). Ako pitamo Evanđelistu: Gdje je vido njegovu slavu?, on će nam odgovoriti: “Pod križem sam vidio njegovu slavu!” Zato što je Božja slava u skrivenosti njegove slave radi nas, u ljubavi kojom nas je ljubio. Ovo je najveća slava koju Bog ima izvan samoga sebe, izvan Trojstva. Puno veća od one stvoriteljske i od one kojom je stvorio cijeli svijet. Sada kad je s desne u slavi Očevoj, Kristovo tijelo više ne sadržava znakove i karakteristike svog smrtnog tijela; jednu stvar, ipak, ljubomorno čuva i pokazuje čitavom nebeskom dvoru, govori nam Otkrivenje: znakove svoje muke, svoje rane. Na njih je ponosan jer su znak njegove velike ljubavi prema stvorenjima.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: