Razmatranje za 29. dan korizme: Podno križa

Objavljeno: 7. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA DVADESET I DEVETI DAN KORIZME:

Podno križa

Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« (19,25-27).  Ovo su riječi koje su ispričane za vrijeme muke. Izvijestio nas je isti onaj koji ih je čuo i koji je bio zajedno s Marijom pod križem: Ivan. Malo novosti do nas dopier iz izvora tako izravnog i sigurnog kao što je ovaj. Nad njima želimo ostati u meditaciji.

Ako je Marija bila “u blizini Isusova križa” na Kalvariji, to znači da je tih dana bila u Jeruzalemu, ako je bila u Jeruzalemu, to znači da je sve vidjela. Sudjelovala je u cijeloj muci Sina, od povika: Barabba, Barabba do all’Ecce homo. Vidjela je sina bičevana, okrunjena trnjem, pljusnuta ćuškom; vidjela je njegovo golo tijelo na križu, uzdrhtalo pred smrtnom agonijom. Vidjela je vojnike koji su razdijelili njegove haljine i trganje gornje haljine (tunike) koju mu je sama satkala s puno ljubavi. I ona je također sve do dna ispila gorki kalež. Nakon Isusa, jedino njoj pristaju riječi izrečene o drevnoj kćeri Sionskoj u njenoj pustoši: “O svi vi što putem prolazite, pogledajte i vidite ima li boli kakva je bol kojom sam ja pogođen!” (Tuž 1,12).

Marija nije bila sama pod križem; bile su s njom druge žene, pored Ivana: jedna njezina sestra, zatim Marija Kleofina i Marija Magdalena.  Možemo pomisliti da je Marija jedna među mnogim prisutnim ženama. Ali ona je kao “njegova majka” i ovo sve mijenja, smještena u drugu i jedinstvenu poziciju u svijetu, različitu od svih drugih prisutnih.

Sudjelovao sam, s veremena na vrijeme, na sporovodu nekih mladih ljudi. Mislim posebno na jednog mladića. Za lijesom je išlo nekoliko žena. Sve su bile obučene u crno, sve plakale. Izgledalo je da sve na istin način pate. Ali među njima je bila u crnini jedna posebna, na koju su mislili svi prisutni, i prema kojoj su skrivećke okretali pogled: majka. Njezine su oči bile uperene u lijes kao okamenjene i vidjelo se da njezine usne bez prestanka ponavljaju sinovo ime. Kada su nakon svećenika, u trenutku Sanctus (Svet) svi počeli recitirati: Svet, svet, svet Gospodin Bog sabaot…” i ona je počela spontano govoriti: “Svet, svet, svet…”. U tom sam trenutku pomislio na Mariju pod križem.

Ali od Marije se tražilo nešto puno teže: oproštenje onima koji su joj ubili Sina. Kad je čula Sina koji kaže: “Oče, oprosti im, jer neznaju što čine” (Lk 23,34), Marija je odmah shvatila što od nje očekuje Otac nebeski: da i ona kaže, u svom srcu, isti riječi: “Oče, oprosti im…”. I on joj je rekao, oprostio sam.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: