Razmatranje za 30. dan u korizmi: Za svakoga od nas

Objavljeno: 10. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA TRIDESETI DAN U KORIZMI:

Za svakoga od nas

Otkupiteljeva ljubav je osobna ljubav. Krist je umro “za nas”, rekao nam je apostol. Ako shvatimo ovo “za nas” u samo kolektivnom smislu, ono gubi ponešto od svoje veličine. Brojčana disproporcija uspostavlja vrijednosnu proporciju. Istinito je da je Isus nedužan, a da smo mi grješnici, da je on Bog, a da smo mi ljudi; ali poslije svega on je samo jedan, a nas je milijarde. Moglo bi se činiti pretjeranim da smrt jednoga može spasiti milijarde. Ali nije tako. Umro “za nas” znači “za svakoga od nas”. To treba uzeti u obzir u distributivnom smislu ne samo u kolektivnom. “Ljubio me je i sebe predao za mene”, kaže apostol (Gal 2,20).

On dakle nije ljubio mase, već pojedince, osobe. On je umro također za mene i moram zaključiti da bi jednako umro da na zemlji nema nikog osim mene. Ovo je sigurnost vjere. Kristova ljubav je beskrajna jer je božanska, ne samo ljudska (Krist je takođr Bog, to nikada ne smijemo zaboraviti, čak ni na trenutak). Ali beskonačno se ne dijeli na dijelove. To je sve u svemu. Postoje milijuni čestica koje se svaki dan posvete u Crkvi. Ali svaka od njih sadrži pravoga Krista, cijeloga Krista. Tako je i s njegovom ljubavlju. Postoje milijarde ljudi,  ali nijedan ne prima samo djelić Kristove ljubavi, već cjelokupnu ljubav. Cjelokupna Kristova ljubav je također u braći, i ovo u meni mora izgraditi respekt prema njemu, poštovanje i ljubav.

Također  i ja mogu reći: “Ljubio me je i samoga sebe predao za mene!” On poznaje svoje ovce imenom, zove ih jednu po jednu (usp. Iv 10,3). Nitko za njega nije samo broj. Kako odzvanjaju nove i istinite, na Kristovim usnama na križu, riječi Božje koje čitamo u proroka Izaije: “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!… Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe, i narode za život tvoj “ (Iz 43,1.4). Ti si vrijedan poštovanja, jer sam te ljubio, sve je ovdje u jednini. Kakos u slatke ove riječi za onoga koji se osjeća jadno, nedostojno, napušten od svih, samo kad bi imao hrabrosti da u njih povjeruje!

“Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?”, uzvikuje apostol. “Nevolja? Tjeskoba? Život? Smrt? Ne! Ništa nas ne može rastaviti” (usp. Rim 8,35-38). Ovo je otkriće koje može promijeniti život čovjeku, dobra vijest koju trebamo uzvikivati današnjim ljudima i od koje se nikada ne smijemo umoriti. Ovo je jedina stvar koja je sigurna i nepokolebljiva u ovom svijetu: Bog nas ljubi!

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: