Razmatranje za 37. dan korizme: Ispovijed dobrog razbojnika

Objavljeno: 17. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA TRIDESET I SEDMI DAN KORIZME:

Ispovijed dobrog razbojnika

Dobri razbojnik načinio je cjelovitu ispovijed grijeha; govori svom drugu koji je vrijeđao Isusa: »Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.« (Lk 23,40s). Dobri razbojnik pokazuje se ovdje izvrsnim teologom. Samo Bog uistinu, ako pati, pati apsolutno nedužan; svako drugo biće koje pati mora reći:  “Patim zasluženo”, jer, iako nije odgovoran za čine koji mu se prpisuju, nikad nije potpuno bez grijeha. Samo je patnja nevine djece slična ovoj Božjoj i zbog toga je ona takav misterij i tako sveta.

Koliko teških zločina se dogodilo, u posljednje vrijeme, bez krivnje, kao nerješeni slučajevi! Dobri razbojnik je apel za odgovornost: učinite kao ja, dođite na vidjelo, priznajte vašu krivnju; doživjeti ćete, također, radost koju sam ja osjetio kada sam čuo Isusove riječi:”Još danas bit ćeš samnom u raju!” (Lk 23,43). Koliki mogu potvrditi da je to dobro za njih: koji su prešli iz pakla u raj u dan u koji su imali hrabrosti da se pokaju i priznaju svoju krivnju. Ne poznajem li možda i ja nekoga. Obećani raj je mir savjesti, sposobnost pogledati se u ogledalo ili gledati vlastitu djecu bez prezira.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: