Razmatranje za 38. dan korizme: Njegova borba, naša pobjeda!

Objavljeno: 18. travnja 2014.

RAZMATRANJE ZA TRIDESET I OSMI DAN KORIZME:

Njegova borba, naša pobjeda!

Neki su Crkveni oci cijeli misterij otkupljenja stavili u jednu sliku. Zamislite, kažu, da se na stadionu održava, jedna epska borba. Jedan junak se suprostavio okrutnom tiraninu koji je držao grad zarobljenim, te ga je uz ogromne napore i patnje pobijedio. Ti si bio na tribinama, nisi se borio, nisi imao muke ni ozljede. No ako se diviš hrabrome, ako se raduješ s njim poradi njegove pobjede, ako mu pleteš krunu, ako potičeš za njega okupljene, ako se s radošću prigibaš pred pobjednikom, ako mu ljubiš glavu i stiskaš desnicu, ukratko, ako si u zanosu zbog njega, ako vlastitom smatraš njegovu pobjedu, kažem ti da imaš udjela u nagradi pobjednika.

Ma još više: predpostavi da pobjednik nema nikakve potrebe za nagradom koju je osvojio, ali želi, više od svega, vidjeti čašćenog svoga pobornika i razmotri da je nagrada njegove  borbe krunjenje prijatelja, neće li možda u tom slučaju čovjek dobiti krunu, iako se on nije borio niti je ozlijeđen? Naravno da hoće!

Ovako se, govore Oci, događa između nas i Krista. On je, na križu, porazio starog neprijatelja. “Naši mačevi – uzvikuje sv. Ivan Kriszostom – nisu krvavi, nismo bili u areni, nismo zadobili rane, bitku nismo ni vidjeli, a ovdje smo zadobili pobjedu. Njegova je bila borba, naša kruna. I budući da smo pobijedili, možemo oponašati ono što su vojnici činili u tom slučaju: povicima radosti slavimo pobjedu, pjevajmo himne Gospodinu”.

Nitko nije mogao bolje objasniti značenje liturgije koju slavimo.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: