Razmatranje za deveti dan korizme: Plamen Kristove ljubavi

Objavljeno: 13. ožujka 2014.
RAZMATRANJE ZA DEVETI DAN KORIZME:

Plamen Kristove ljubavi

Plamen Kristove ljubavi na križu nije ugašen, nije nešto što pripada prošlosti, što se dogodilo prije dvijetisuće godina, od čega su ostala samo sjećanja. On je aktivan, živ. Kad bi bilo potrebno, on ponovno bi umro za nas, jer je ljubav koja ga je odvela u smrt i dalje nepromijenjna. “Ja sam ti više prijatelj od tih i od tih drugih – govori nam Krist riječima koje je jednog dana čuo vjernik Blaise Pascal. Ja sam učinio za tebe više od njih, oni nikad ne bi trpili ono što sam ja pretrpio za tebe, nikad ne bi umrli za tebe u vrijeme tvoje nevjernosti i okrutnosti, kao što sam ja učinio i opet bih učinio isto za moje izabrane” (B. Pascal, Misli, br. 533).

Isus je dao temelj znakovima svoje ljubavi. Ne postoji ništa više što može učiniti da bi pokazao svoju ljubav, jer nema većeg dokaza od ovoga položiti vlastiti život. Ali istrošio je znakove, ne i ljubav. Njegova ljubav sada je povjerena jednom posebnom znaku, drukčijem, znaku koji je stvarnost, gotovo osoba: Duh Sveti. “Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5,5). To je dakle živa ljubav, aktualna, opipljiva, kao što je živ, aktualan i opipljiv Duh Sveti.

Tamo gdje drugi evanđelisti govore da Isus “povika iza glasa, izdahnu”, Ivan kaže “prignuvši glavu, preda Duh” (Iv 19,30). Što znači, nije samo izdahnuo, već je darovao Duha, Duha Svetoga, njegova Duha. Sada znamo što je sadržano u tom kriku kojeg je Isus ispustio umirući. Njegov misterij napokon je otkriven!

Padre Reniero CantalamessaZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: