Razmatranje za sedmi dan korizme: O Bože, milostiv budi meni grješniku

Objavljeno: 11. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA SEDMI DAN KORIZME:

O Bože, milostiv budi meni grješniku

Pravu oholost koja se ugnijezdila u mome srcu mogu uništiti jedino vlastitom voljmo jer je produkt samo moje volje. Najteži od svih pothvata! Lovac bisera u južnim morima, koji pokušava doći do dna mora, doživljava ogroman otpor vode koja ga potiskuje natrag, snagom jednakom a suprotnom njegovom obujmu. Doživljava, ne znajući, Arhimedov zakon. Oni koji žele zaroniti ispod površine vode bez vlastitih  iluzija, poniziti se i upoznati što je istina, iskusit će još jači pritisak oholosti koja ih gura da bi ih uzdigla, izbacila na površinu i tu ostavila. I mi smo, također, u potrazi za dragocjenim biserom, Bogu najdragocjenijim. To je srce “ponizno i skrušeno”.

Kako se postiže skrušeno i ponizno srce? Tražimo iznad svega pomoć Duha Svetoga; napustimo otpor i obranu. Pogledajmo se sada, na trenutak, ako uspijemo, u ogledalu naše savjesti. Sami pred Bogom.

Koliko oholosti, koliko taštine i samozadovoljstva, kolika lažna poniznost; u ovoj okolnosti, u onoj drugoj, u tom mom stavu, u onom drugom. Možda, nažalost, i u ovom trenutku. Koliki “ja”, “ja”, “ja”. “Zacrveni se oholi pepelu – erubesce superbe cinis: Bog se ponizio zar ti da se uzvisuješ?” govorio je samom sebi sv. Bernard (Bernardo od Chiaravelle, Pohvale Mariji, 1,8) a sv. Augustin, prije njega: “Tvoj je Gospodin ponizan, a ti si ohol? Gospodar ponizan, a sluga ohol? (Augustin, Sermone, 354,9,9 PL 39,1568).

Nebo i zemlja puni su slave Gospodnje; samo je srce čovječje izuzetak, jer je puno vlastite slave, ne one Božje. Tako je zaokupljeno sobom (ljudsko srce), kao da služi vlastitoj slavi čak i onda kad nešto čini za Boga. Još se i Bogom pravi! A ipak “što imaš a da nisi primio?” (1Kor 4,7). Da bi se imalo (steklo) skrušeno i ponizno srce, potrebno je barem jedanput imati iskustvo onoga koji je uhvaćen na djelu, kao ova žena u Evanđelju uhvaćena u preljubu, koja šuti i stoji spuštenih očiju, iščekujući svoju presudu (usp. Iv 8,3ss).

Mi smo kradljivci Božje slave uhvaćeni na djelu. A sada, umjesto da bježimo drugdje s mišlju ili iritantno govoreći međusobno: “Tvrd je ovo govor tko ga može slušati?” (usp. Iv 6,60), spustimo oči, udarajući se u prsa i recimo iz dubine srca, kao carinik: “O Bože, milostiv budi meni grješniku!” (Lk 18,13), tada počinje djelovati i u nama čudo skrušenog i poniznog srca. I mi ćemo kao ova žena, umjesto osude, iskusiti radost oprosta. Imat ćemo novo srce.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: