Rim – svečano otvorena Godina posvećenog života

Objavljeno: 30. studenoga 2014.

Danas, na Prvu nedjelju Došašća koja je ujedno i početak nove liturgijske godine, započela je i Godina redovnika. Geslo Godine je “Evanđelje – prorokovanje – nada”. Na samom početku euharistijskog slavlja pročitano je pismo Pape Franje u kojem je izrazio svoju želju da bude, danas, u Bazilici sv. Petra sa svima nama, ali su ga apostolske dužnosti u tome spriječile. Koncelebrirano euharistijsko slavlje, u ime Svetog Oca Franje, u Bazilici Sv. Petra predvodio je prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal João Braz de Aviz. Prefekt je u svojoj propovijedi istaknuo da zajedno s cijelom Crkvom započinjemo adventski hod i pripremu za slavlje Božća, ali zajedno s adventskim hodom započinjemo i hod Godine redovnika. Osvrnuo se, također, na molitveno bdijenje koje se 30. 11. 2014. godine održalo u Bazilici Santa Maria Maggiore.

Glavne misli propovijedi Prefekt je bazirao na  Apostolskom pismu “Svjedoci Radosti” koje je Papa Franjo posvetio redovnicima i redovnicama za početak Godine posvećenog života, a koje je iz tiska izišla 29. studenog 2014. Prefekt je u pet točki sažeo poruku Svetog Oca sadržanu u ovom pismu.


1. “Istina je ono što sam već jedamput rekao: Gdje su prisutni Bogu posvećeni tamo je radost. Pozvani smo da iskustveno pokažemo da je Bog kadar ispuniti naše srce i učiniti nas sretnima, bez potrebe da negdje drugdje tražimo svoju sreću”.

2. “Očekujem da “probudite svijet” jer bitna crta koja karakterizira posvećeni život je proroštvo. Evanđeoski radikalizam ne traži se samo od Bogu posvećenih: to je sveopći poziv, dakle, upućen svima. No Bogu posvećeni na poseban način slijede Gospodina, to je način proroštva. Proroštvo je prioritet koji se traži sada: biti proroci koji će svjedočiti da je Isus prisutan na ovoj zemlji… Stoga, Bogu posvećeni se nikada ne smiju odreći proroštva”.

3. “Posvećeni muškarci i žene, poput svih ostalih posvećenih osoba, pozvani su da budu “stručnjaci zajedništva”. Očekujem, dakle, da “duhovnost zajedništva”, na koju je ukazao Ivan Pavlo II, postane stvarnost i da vi budete u prvim redovima u ostvarivanju “velikog izazova koji je pred nama”, u novom tisućljeću: “učiniti od Crkve dom i školu zajedništva” (usp. NMI 43).

4. “Očekujem, također, od vas ono što tražim od svih članova Crkve: da iziđete iz samih sebe i da idete na periferije društva. “Idite po svem svijetu” bila je posljednja riječ koju je Isus uputio svojima i koju i danas iznova ponavlja svima nama (usp. Mk 16,15). Cjelokupno čovječanstvo to očekuje”.

5. “Očekujem od svih modela posvećenog života, od svih članova redovničkih ustanova, da se pitaju (ispituju) nad onim što se Bog i čovječanstvo danas pita… Samo uz ovu pozornost na potrebe svijeta i u poučljivosti na poticaje Duha Svetoga, ova Godina posvećenog života postat će autentični Kairos, vrijeme bogato Božjom milošću i preobrazbom”.

S. Stjepanka StanićZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: