S. Bernardina Crnogorac dobitnica prve nagrade za domoljubnu poeziju

Objavljeno: 11. kolovoza 2023.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na kninskoj tvrđavi je 3. kolovoza održana 9. pjesnička manifestacija domoljubne poezije „Stijeg slobode“ – „Stina pradidova“.

Od 117 pristiglih pjesama odabrano je dvadeset i sedam za krasnoslov, a nakon toga članovi prosudbenog povjerenstva svojim glasovima i glasovima nazočnih, izabrali su pobjedničku pjesmu „U dubini“ s. Bernardine Crnogorac iz Makarske. Drugo mjesto pripalo je Mariji Ivoš iz Zadra za pjesmu „Ova moja zemlja“. Treće mjesto pripalo je Ani Čagalj iz Trogira, za pjesmu „Domovino“. Posebnu nagradu dobio je Bjelovarčanin Mato Ćurak za doprinos manifestaciji domoljubne poezije. Četvrtu godinu dodjeljuje se diploma „Stijeg slobode“ za doprinos domoljubnoj poeziji, domoljubnim pjesnicima u Hrvatskoj i izvan nje. Ove godine diplomu „Stijeg slobode“ dobila je poljska pjesnikinja Kalina Izabela Ziola. Diplomu i Medaljon „Donat“ za književnost i doprinos dobila je Elzbieta Wojcichowska.

Dobitnica ovogodišnje prve nagrade Mila s. Bernardina Crnogorac rodila se 1944. godine, u Sovićima, u Bosni i Hercegovini. U Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga stupila je godine 1960. Članica je splitske Provincije Navještenja Gospodinova. Godine 1963., na Katehetskomu institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, položila je ispite za vjeroučiteljicu. Kao vjeroučiteljica radila je nekoliko godina u Livnu, a potom u Makarskoj u župi Kraljice Mira gdje i sada radi. Ondje vodi Mješoviti i Dječji župni zbor.
Radi i u Centru za odgoj i izobrazbu „Juraj Bonači“ – područnomu odjeljenju u Makarskoj, Udruzi roditelja djece sa smetnjama u razvitku – Suncu, redovito ima vjeronauk, a djecu vježba i pjevati.

Piše pjesme, pripovijetke, drame i krasnoslove. Neke je pjesme ona sama skladala, a neke su njezine pjesme skladali drugi. Zbirku pjesama Trag objavila je 1994., knjigu Vrijeme i ja (drame i krasnoslovi) 1997., a 2003. godinu zbirku pjesama Putnik itd. Objavljivala je u: Glasniku Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (Zagreb), Listiću sestara milosrdnica (Split), Malomu koncilu (Zagreb), Mariji (Split), Makarskomu primorju (Makarska), Maruliću (Zagreb), Mi (Zagreb), Našim ognjištima (Tomislavgrad), Vjesniku sestara milosrdnica (Zagreb), Osvitu – Mnogoglasje, suvremeno hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovine (Mostar), Cvitku (Međugorje) i u župnomu listu Zmijavcima (Zmijavci).
Uvrštena je u Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do danas.

Pokrovitelj ovogodišnje devete pjesničke smotre bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz potporu gradova Knina i Zadar te hotela Ilirija d.o.o, Kninskog muzeja, Radio Knina, Hrvatskog književnog društva – Ogranak Zadar.

Preuzeto sa: ika.hr


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: