S. Janjka Mazić obranila licencijatski rad

Objavljeno: 18. ožujka 2019.

U petak, 15. ožujka 2019., s. Janjka Mazić, dipl. theol., obranila je licencijatksi rad na temu Djelatnost sestara milosrdnica u službi pastoralno-zdravstvene skrbi u današnjim društvenim prilikama pred Povjerenstvom: prof. dr. sc. Josip Šimunović, predsjednik; doc. dr. sc. Nikola Vranješ, mentor-član; izv. prof. dr. sc. Ana s. Thea Filipović, članica.  

Javnoj obrani, uz članove obitelji i prijatelje, nazočila je provincijalna poglavarica s. Ana Marija Rakocija u pratnji sestara Družbe.

Izvrsnom obranom licencijatskog rada na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s. Janjka je postigla akademski stupanj licencijata teoloških znanosti na čemu joj iskreno čestitamo.

Sestra Janjka Mazić članica je Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga, Provincije Majke Dobroga Savjeta – Rijeka. Rođena je 29. srpnja 1977. u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, od oca Tome i majke Mare, rođ. Marijanović. Nakon završene osnovne škole (1992.) upisala je Srednju medicinsku školu u Tuzli, smjer farmaceutski tehničar. Po završetku trećeg razreda srednje škole (1995.), odlazi u samostan Družbe sestara milosrdnica, u Rijeku. Početkom 1996. stupa u postulaturu, a poslije mature (1996.) u novicijat. Prve redovničke zavjete položila je 1998. u Rijeci.

U zvanju zdravstvenog tehničara farmaceutskog smjera radila je godinu dana u KBC Rijeka, u bolničkoj ljekarni (1999.).

Godine 2000. upisala je Teologiju u Rijeci – područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doživotne zavjete položila je 2003. u Rijeci.

Od rujna 2005. vršila je službu vjeroučiteljice u OŠ „Škurinje“ u Rijeci. Diplomirala je u svibnju 2006., a u rujnu iste godine preuzima službu vjeroučiteljice u pulskoj OŠ „Veruda“ te pastoralno djeluje u Župi sv. Pavao u Puli. Školske godine 2011/2012. radi kao vjeroučiteljica u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu.

Poslijediplomski sveučilišni studij licencijata i doktorata na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, Specijalizacija u pastoralnoj teologiji upisala je 2012. godine te od iste godine živi i djeluje u službi zajednice sestara milosrdnica u Rijeci.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: