Šibenik: Seminar za sestre juniorke

Objavljeno: 31. siječnja 2024.

U samostanu svetog Vinka u Šibeniku od 12. do 14. siječnja održan je seminar za sestre juniorke europskog dijela Družbe. Na seminaru su sudjelovale dvije sestre Provincije Navještenja Gospodinova – Split, s. M. Valentina Ivković Mandac i s. M. Cecilija Bašić. Voditelj seminara bio je fra Josip Ivanović, OFM Conv, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića.

U svojim je razmatranjima fra Josip govorio o liturgiji osvrćući se posebno na Konstituciju o liturgiji Sacrosanctum concilium, postsinodalnu apostolsku pobudnicu Sacramentum caritatis, apostolsko pismo Desiderio desideravi te na Opću uredbu Rimskog misala i liturgije časova. Progovorio je i o reformi koju je u Crkvi proveo Drugi vatikanski koncil. Istaknuo je pritom kako se još uvijek liturgiju dobro ne poznaje, a ona je nepresušno vrelo iz koje se crpi snaga za naše cjelokupno djelovanje, ona je temelj kršćanstva. Stoga je potrebna priprema za misu i za bilo kakav oblik molitve, ne od trenutka ulaska u sveti prostor, nego od trenutka kada se kreće prema tom prostoru.

Drugog dana seminara sestre juniorke posjetila je s. M. Jelena Ikić, vrhovna poglavarica, u pratnji svoje zamjenice s. Marine Pintar.

U sklopu seminara su sestre juniorke s fra Josipom posjetile Skradin, jedan od najstarijih hrvatskih gradića, gdje ih je mjesni župnik don Darko Poljak upoznao s poviješću Skradina i  župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

Na kraju trodnevnog duhovnog programa sudjelovale su na misnom slavlju u crkvi svetog Frane u Šibeniku.

Preuzeto sa: png-split.hr


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: