Sestre Provincije Majke Divne u Sarajevu zatvorile Jubilarnu godinu

Objavljeno: 16. studenoga 2021.

U nedjelju, 14. studenoga 2021., svetom misom u katedrali Srca Isusova u Sarajevu i prigodnim programom u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ svečano je zatvorena Jubilarna godina proslave 150. obljetnice dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu (1871.-2021.). Euharistijsko slavlje u 10.30 predslavio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauryem Medinom Blancom, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem te oko dvadeset svećenika. Sestre su čitale misna čitanja, a sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Blanke Jeličić i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić animirao je liturgijsko pjevanje.

Proslavi jubileja sestrama Provincije Majke Divne, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković, pridružile su se i članice vrhovne uprave s časnom majkom Miroslavom Bradica, članice provincijalne uprave iz Zagreba na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Barbarom Vručina, redovnice drugih redovničkih zajednica te vjernici laici. Pandemija koronavirusa, nažalost, onemogućila je dolazak brojnih uzvanika kao i sestara drugih provincija naše Družbe, koje su im pisanim putem uputile svoje čestitke.

Više o proslavi jubileja možete vidjeti na linku KTA:

https://www.ktabkbih.net/hr/izdvajamo/svecanom-euharistijom-i-prigodnim-programom-sestre-milosrdnice-u-sarajevu-proslavile-150-obljetnicu-dolaska-u-bosnu-i-hercegovinu/104150


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: