Slavlje 50. obljetnice redovničkih zavjeta

Objavljeno: 20. svibnja 2015.

U petak, 15. svibnja 2015., u Kući matici su se okupile sestre naše Družbe koje ove godine slave 50. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta. Njih dvadeset i jedna od ukupno dvadeset i pet jubilarki: s. Valentina Šipić, s. Nedjeljka Odrljin, s. Marinka Odrljin, s. Velimira Maroš, s. Štefanija Grubišić, s. Ksenija Dukić, s. M. Kleofina Majić, s. Tihomira Perković, s. M. Branimira Inkret, s. M. Alfonzina Škalac, s. M. Bogumila Babić, s. M. Vjekoslava Štrbenac, s. M. Celestina Bizek, s. M. Blažena Bogdan, s. M. Emilija Kirin, s. M. Štefanija Županec, s. M. Danica Kvesić, s. M. Celina Golub, s. M. Ksenija Matić, s. Eugenija Turković i s. M. Arkanđela Ikić. Iz opravdanih razloga slavlju nisu prisustvovale s. M. Miroljuba Kvesić, s. M. Lauda Brletić, s. Mirjam Radošević i s. M. Darinka Grizila.

U prijepodnevnim satima jubilarke su se okupile u Kući matici, u dvorani za duhovne vježbe, gdje im je riječ dobrodošlice uputila časna majka Miroslava Bradica te ih upoznala s rasporedom slavlja jubileja. Uslijedila je podnevna molitva i ručak sa sestrama Kuće matice. Oko 15 sati uputile su se na Mirogoj gdje su se pomolile za sve preminule sestre koje počivaju na tom groblju, posebno za one koje su na bilo koji način pridonijele njihovom duhovnom rastu. Nakon Mirogoja posjetile su Svetište Majke Božje Remetske, zazvale njezin zagovor i pomoć u daljnjem životnom hodu za Kristom te se uputile na Svetu Misu u Kući matici.

Drugi dan slavlja naše sestre jubilarke provele su u Rijeci, Gospiću i Lasinji. U zajedništvu s jubilarkama iz Rijeke, u Svetištu Gospe Trsatske, slavile su u 10 sati Svetu Misu koju je predvodio vlč. Ivan Šarić, župnik Župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici. Nakon ugodnog druženja za obiteljskim stolom u Provincijalnoj kući, pogledale su kuću i posjetile bolesne i nemoćne sestre. Uz riječ zahvale za primljene darove i gostoljubivost sestara nastavile su put prema Gospiću. Na Gospićko groblje stigle su oko 16 sati. U procesiji sa svijećama došle su do groba s. Žarke Ivasić, izmolile krunicu i kratko vrijeme provele u osobnoj molitvi. Nakon toga navratile su u biskupski dom gdje ih je dočekala i srdačno pozdravila s. Robertina Medven i dogovorila im kratki susret s mons. Milom Bogovićem, gospićkim biskupom. Na povratku u Zagreb jubilarke su bile počašćene večerom kojom ih je počastio brat naše časne majke Miroslave mons. Stjepan Bradica, župnik u Lasinji.

Treći dan proslave sestre jubilarke su provele u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke i u Lužnici. Koncelebriranu Svetu Misu u Mariji Bistrici predslavio je rektor Svetišta mons. Zlatko Koren koji je tom prigodom čestitao jubilarkama i zazvao na njih Božji blagoslov sa željom da još dugo žive i rade Njemu na slavu. Zahvalivši za ručak, darove i gostoljubivost domaćina jubilarke su krenule prema Lužnici, gdje su u razgledavanju dvorca i Duhovno-obrazovnog centra, molitvi i druženju za vrijeme večere provele ugodne trenutke. Dolaskom u Kuću maticu dočekali su ih naši najmlađi članovi Družbe. Igrokazom „Prošao je zemljom čineći dobro” te prigodnim pjesmama čestitale su jubilarkama na 50. godišnjem hodu za Kristom i preporučile im se u molitve sa željom da i one poput njih budu vjerne i radosne Kristove zaručnice.

Na kraju je Časna Majka zahvalila pripravnicama i njihovim odgojiteljicama za veliku ljubav i trud koji su uložile da bi obradovale jubilarke.  Uslijedilo je čestitanje sestrama jubilarkama i uručenje darova uz molbu da radosno nastave živjeti svoje redovničko posvećenje usprkos svim nevoljama i zdravstvenim tegobama koje neminovno dođu s godinama.

s. M. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: