Slavlje zavjetâ i jubilejâ u Splitu

Objavljeno: 19. kolovoza 2021.

BOŽE, HVALA TI!

Nakon dugo iščekivanja, pripreme, duhovnih vježbi, zajedničke i osobne molitve napokon je osvanuo taj veliki dan kada sam pred Bogom i cijelom Crkvom potvrdila svoj poziv na posvećeni život.

Svečano euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja u kapeli Navještenja Gospodinova, u provincijalnoj kući u Splitu, 14. kolovoza 2021., predslavio je mons. Petar Palić, mostarsko duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanjski upravitelj, uz još dvanaest svećenika. Proslavile smo polaganje redovničkih zavjeta i redovničke jubileje; s. Marija Palić položila je doživotne zavjete, a ja sam položila prve zavjete na tri godine. Pet sestara proslavilo je obljetnicu svojih zavjeta: s. M. Suzana Jureta, s. M. Bogdana Galić, s. M. Krunoslava Bežovan, s. M. Lauda Žižić (50 godina), s. M. Gracija Akmadžić (60 godina). Nažalost, proslavi nisu mogle nazočiti sestre jubilarke: s. Miroslava Ramov (70 godina), s. Mirela Milun, s. Danijela Crnković, s. M. Ljiljana Perković Tabak, s. M. Mira Vrdoljak i s. M. Aurelina Kutleša (60 godina) te s. M. Stjepanka Lukač i s. M. Augustina Nikolić (50 godina).

Dok smo u procesiji koračale prema kapelici, pratili su nas zvuci orgulja i stihovi pjesme Gospi Sinjskoj, u srcu sam tada molila našu Majku da bude uz nas i da nas svakoga dana vodi svome sinu Isusu Kristu. Neopisiva radost vladala je u mojoj duši kada je započelo misno slavlje, smijeh i suze stalno su se miješali. Uistinu sam osjetila da je cijelo Nebo uz nas.

U svojoj je homiliji mons. Palić istaknuo: »Svaki dan idite za Kristom. Hodajte za njim, a kad jasno ne vidite kamo i kako dalje, kleknite! U našem hodu za Kristom danas više služe koljena, nego stopala. Tražite ga u molitvi i u ljepoti, bjelini i jasnoći hostije u Presvetom sakramentu, tom kruhu života i čudesnom znaku trajne njegove nazočnosti među nama. U molitvi i klanjanju razabirite, otkrivajte i produbljujte svoj odnos sa Zaručnikom svoje duše. U Euharistiji se hranite kruhom živim za snagu svjedočenja i da u svijetu po evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti možete biti znak njegove milosrdne ljubavi prema svima. (…) Vi, drage sestre, koje slavite svoje redovničke jubileje, po ovoj obnovi zavjeta učvrstite svoju vjeru, volju i nastojanje da Gospodina slijedite u svim okolnostima i do kraja života.«

Teško je ponekad naći prave riječi i opisati događaj posebne milosti, uvijek nešto ostaje nedorečeno i u srcu, i zato srce i život neka govore. Toga dana samo mi je jedna rečenica stalno bila na usnama: Bože, hvala ti! I zato bih se htjela zahvaliti dragome Bogu na daru života pod okriljem mojih roditelja i na posebnoj milosti – daru poziva. On me je pozvao da ga slijedim u našoj Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskoga, da ga ljubim i služim mu po primjeru naših svetih utemeljitelja.

I na kraju, u molitve preporučam sve nas slavljenice, kako bismo svakoga dana slijedile Krista kao službenice Marijine. Na tome putu neka nas prati zagovor svetoga Vinka, svete Lujze, naših sestara mučenica i svih pokojnih sestara naše Družbe. Neka milosrdna ljubav po svima nama osvaja svijet!

s. M. Cecilija Bašić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: