SUSRET VINKOVSKE MARIJANSKE MLADEŽI

Objavljeno: 27. studenoga 2012.

Susret je održan u Napulju od 22.- 25. 11. 2012. Po prvi puta pozvane su i predstavnice naše Družbe. Na međunarodnom susretu sudjelovalo je 15 zemalja Europe i Bliskog Istoka: Portugal, Španjolska, Italija, Francuska, Poljska, Slovačka, Česka, Bjelorusija, Ukrajina, Slovenija, Hrvatska; Kosovo i Albanija, Libanon, Sirija i Egipat. Susret je organizirala Uprava svjetske organizacije Marijanske Vinkovske Mladeži a aktivno je sudjelovao i general reda o. Gregory Gay.

Časna majka s. Miroslava Bradica delegirala  je tri sestre za ovaj međunarodni susret: s. M. Berislavu Grabovac, s. M. Elizabetu Peršić i s. Veroniku Popić. Sestre su prikupile korisna i dragocjena iskustva i informacije  o radu zajednica MVM, te su uspostavile kontakte s Upravnim vijećem svjetske organizacije MVM koja je svesrdno podržala osnivanje MVM u Hrvatskoj i gdje god djeluju sestre milosrdnice naše Družbe. General reda o. Gregory Gay iskazao je vedru očinsku brigu za našu Družbu, te oduševljeno prihvatio naša nastojanja oko osnivanja MVM uskliknuvši: “Amen, Aleluja!”

To je i za nas veliko ohrabrenje i poticaj jer smo već u Godini Jubileja 2010. godine osnovali po prvi put MVM u Kući matici u Zagrebu s djevojkama naše Gimnazije, ali zbog pojedinih teškoća taj program i apostolat u tom smijeru ostao je nedorečen. Stoga i ovo naše sudjelovanje, podrška, pomoć, iskustvo drugih bit će nam velika pomoć u našem daljnjem radu i nastojanju.

S. M. Elizabeta Peršić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: