Sv. Katarina Labouré

Objavljeno: 28. studenoga 2012.

Svi neobični događaji vezani uz Katarinu Labouré odnose se na vrijeme njezina novicijata. Dok je, nakon prenošenja relikvija, molila devetnicu sv. Vinku, tri dana uzastopce ukazivalo joj se srce sv. Vinka iznad male urne u kojoj su bile izložene relikvije. Prvi put srce je svečevo bilo ružičaste boje što je značilo mir, tišinu, nedužnost. Drugi put je bilo boje plamena, a označavalo je ljubav koja mora gorjeti u svakom srcu.  U trećem ukazanju srce sv. Vinka bilo je tamnocrvene boje, a označavalo je nesreće koje će zadesiti Francusku.

Oko 11 i 3o u noći probudila se čuvši neki tajanstveni glas koji ju je zvao. Odgrnula je zastor i ugledala malog dječaka. Bio je obučen u bijelu haljinu i sav u sjaju. On ju je pozvao u kapelicu gdje je čeka Presveta Djevica (…)

I doista, 27. studenog 1830. godine u pet i 30, za vrijeme razmatranja, Blažena Djevica joj se ponovno ukazala. Bila je neizmjerno lijepa. U rukama je držala kuglu – simbol svijeta, Francuske i svake pojedine duše – koju je privila na svoje srce.

Najednom se viđenje promijenilo. Kugla je nestala, a Marijine su se ruke napunile sjajnim prstenjem i draguljima iz kojih su izlazile sjajne zrake i prosipale se do Marijinih nogu. Jedan glas je progovorio: «Kugla predstavlja svijet, Francusku i napose svaku pojedinu dušu koju Marija nježnom majčinskom ljubavlju privija na svoje srce. Zrake su simbol milosti koje dijeli onima koji je mole.»

Nakon toga pojavio se oko Presvete Djevice duguljasti okvir s natpisom: «O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!» Zatim je Katarina čula riječi: «Daj načiniti medaljicu po ovom uzoru, a osobe koje je budu s vjerom nosile o vratu, primit će velike milosti!»

Viđenje se nakon toga izmijenilo i Katarina je vidjela drugu stranu medaljice s velikim slovom ”M”. Iznad slova bio je križ, a ispod slova Srce Isusovo ovjenčano trnjem i Srce Marijino probodeno mačem (…)

Sestra Katarina je bila gotovo nezapažena za života, ali čim je izdahnula, pobudila je u svima neobično ganuće. Sprovod sv. Katarine Labouré bio je dostojanstven.

Jedan očevidac pripovijeda: “Povorka uopće nije odavala utisak sprovoda, nego je više izgledala kao procesija presvete Djevice.

Usred vrta su Marijina djeca posve nepredviđeno najednom započela pjevati Litanije lauretanske,

Ave Maris stella, Magnificat i O Marijo, bez grijeha začeta…”

Sama poglavarica izjavila je: «Izgledalo nam je da prisustvujemo nebeskom sastanku naše susestre s Isusom, koji joj se više puta ukazao u kapelici kao i sastanku s Presvetom Djevicom, koju nije znala opisati u njenoj potpunoj ljepoti. Osjećale smo da klečimo kraj svetice i da je gusti veo poniznosti, pod kojim se tako dugo krila, napokon razotkrio njezinu lijepu dušu odjevenu u besmrtnu slavu.»

U ožujku 1933. godine, utvrđena je autentičnost tijela blaženice. Na najveće čuđenje prisutnih, njeno je tijelo bilo očuvano, bez traga raspadanja. Posebno su se isticale plave oči i bijele ruke koje su počivale u krilu Presvete Djevice.

U svibnju iste godine bila je proglašena blaženom. Nakon novih čudesa u srpnju 1947. godine papa Pio XII. proglasio ju je svetom.

http://www.youtube.com/watch?v=bVexp6XOrGc


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: