Svetkovina Duha Svetoga

Objavljeno: 25. svibnja 2012.

Pred ovu veliku Svetkovinu Duha Svetoga ne možemo ne pitati se što to slavimo ovim Otajstvom? Ima li to kakvo značenje za naš osobni život, za naše obitelji, zajednice? Svetkovinom Pedesetnice dolazimo do punine Vazmenog otajstva. Prisjetimo se koliki nam je hod za Kristom bio potreban do ove Svetkovine. Na Pepelnicu ili Čistu srijedu zakoračili smo s Isusom u „pustinju“. Pustinju našeg života, u pustinju vreve svakodnevnog, tehniciziranog modernog svijeta. U tolikoj vrevi i množini ljudi, često ostajemo sami, izgubljeni, bez vremena i prostora za sebe i za bližnje. Okruženi smo mnoštvom ljudi iz stvarnog, ali i onog danas „normalnog“ svakodnevnog virtualnog svijeta – internet, televizija, facebook i …, a često se osjećamo sami…?

U svemu tomu Isus nas uvodi u „pustinju“ da osjetimo govor tišine, uvodi nas u jednu duhovnu borbu sa sobom, svojim navikama, svojim željama, žurbom, zaboravima… Na Cvjetnicu nam daje naslutiti Otajstvo svoga božanstva i svoje uzvišene veličine koju nismo kadri prepoznati. To nisu bili kadri čak ni njegovi najbliži – dvanaestorica.

Na Veliki četvrtak ostavlja nam i daruje samog sebe, za sva vremena – Euharistiju, Manu nebesku, nezasluženi dar čiju dubinu ne možemo razumjeti i u potpunosti shvatiti, ali snagom vjere možemo je prihvatiti kao najdragocjeniji dar. No Euharistiju, koja je ne samo dar, već i Otajstvo služenja bližnjemu, nisu shvatili ni dvanaestorica.

Isus nam na Posljednjoj večeri ostavlja i zadatak. „Ljubite jedni druge!“ Kako? Ni manje ni više već Isus kaže: „Kao što sam ja vas ljubio!“ Zašto? Jer samo po ljubavi svijet će znati da ste moji učenici! To je Isusova oporuka, zadatak, poslanje – ljubav. To od nas traži Bog-Ljubav.

Veliki petak, otajstvo Isusove muke i smrti, otajstvo onog Hosana i Raspni ga… I upravo između tog Hosana i Raspni ga odvija se i naš život. Ovo Hosana-Raspni ga nije beznadno. Ove dvije riječi nose u sebi znak uskrsne nade koju nam pred oči stavlja otajstvo tišine – Velika subota – koje nas uvodi u Zoru uskrsnog jutra.

Na Uskrs Isus nam daruje svoj mir i Sakrament ozdravljenja – Ispovijed. Vrijeme Uskrsa je vrijeme učvršćivanja u vjeri – Isus se ukazuje svojima i hrabri, tumači pisma, potiče učvršćuje vjeru dvanaestorice.

Na Spasovo – Uzašašće Gospodinovo, Isus nam obećava Duha Svetoga, Branitelja – Parakletos, Vođu na putu…

Na blagdan Duhova Isus opet daruje i šalje. Ostavlja nam dar – „Primite Duha Svetoga…, i ostavlja nam zadatak – poslanje – missio – „Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje – Radosnu vijest“. A Evanđelje nije nešto već Netko – Isus. On je onaj koji je Radosna vijest i On je onaj koji nam je donio radosnu vijest.

Ovim kratkim „presjekom“ Vazmenog otajstva htjela sam osvježiti naš duh, pameti naše, da uvidimo i da se prisjetimo neizrecivog otajstva Božjeg. Otajstvo – Mysterion zahtijeva vjeru, povjerenje, oči vjere. Za ove uskrsne oči – oči vjere potreban nam je Duh Sveti, nezasluženi dar koji se prihvaća vjerom.

S. Stjepanka Stanić


Duh Sveti i Evanđelje

Duše Sveti, dođi u moju dušu i podaj mi svoj razum,

da mogu upoznati Oca i meditirati riječi evanđelja.

Daj mi tvoj žar, da Te, potaknut tvojom riječi, tražim u osobama, koje susrećem

i događajima današnjeg dana.

Daj mi tvoju mudrost, da znam živjeti i suditi u svjetlu Riječi ono što sam danas proživio. Udijeli mi ustrajnost, da sa strpljenjem dublje ponirem u poruku Božju, objavljenu u Evanđelju, i da zadobijem svijetlo za život, da ljubim život i Gospodina Života.

Daj mi tvoje pouzdanje, da znam od sada biti u otajstvenom zajedništvu s Bogom,

u iščekivanju da se sjedinim s njim u vječnosti, gdje će Njegova Riječ konačno biti potpuno cbjavljena i potpuno ostvarena. Amen.

sv. Toma Akvinski


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: