Treća Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži

Objavljeno: 12. veljače 2019.

U samostanu svetog Vinka u Splitu, 9. veljače, održana je treća Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži – Hrvatska s predstavnicima područnih zajednica i sestrama koje ih prate. Na skupštini je sudjelovalo pet područnih zajednica: Zadar, Rijeka, Split, Kistanje i Zagreb, te predstavnici MVM-a Livno. Skupštinom je predsjedala Petra Štokić, dosadašnja predsjednica MVM-a Hrvatska, a bila je prisutna i s. Blaženka Delonga, sestra savjetnica. Bili smo počašćeni i prisutnošću naše vrhovne poglavarice, časne majke Miroslave Bradica, koja je trenutno u vizitaciji Provincije Navještenja Gospodinova.

Susret je započeo molitvom i pozdravima. Zatim smo kroz razgovor, napomene, prijedloge i zahtjeve odradili točke dnevnog reda:

  • Osvrt na odobrenje Nacionalnog statuta
  • Izvješća područnih predsjednika o radu svih MVM zajednica
  • Izbor novih članova Nacionalnog vijeća
  • Izrada Nacionalnog godišnjeg plana za naredne dvije godine
  • Zaključci radnog dijela skupštine.

Zadatak koji slijedi jest prevođenje teksta odobrenog Nacionalnog statuta s engleskog na hrvatski jezik. Za nove članove Nacionalnog vijeća izabrani su: Mateo Hrgović, predsjednik; Ena Klepić, potpredsjednica; Stanislava Ćibarić, tajnica; Marcijan Cirimotić, blagajnik. Za novu sestru savjetnicu predložena je s. M. Elizabeta Glasnović.

Svaka je zajednica posvjedočila svoje djelovanje u duhu vinkovske karizme, ali i povezanost s ostalim zajednicama koje ih okružuju (župska zajednica, Franjevačka mladež, Udruga sv. Vinka, SKAC). Široko je polje rada svake područne zajednice i nastoji se prema godišnjem planu stvoriti jača povezanost i na nacionalnoj razini, a također i u suradnji s ocima lazaristima koji djeluju u Hrvatskoj. Marijanska vinkovska mladež u Hrvatskoj broji oko sto šezdeset članova u pet područnih zajednica.

Daljnji planovi su u doradi i tek će biti dogovoreni na idućem sastanku Nacionalnoga vijeća MVM. Od očekivanih događaja možemo najaviti izradu majica s logom MVM-a Hrvatska, kao i himnu koja će uskoro biti uglazbljena. Zatim, očekujemo i medaljice iz glavne područne zajednice u Madridu koje će biti dodijeljene svim članovima MVM-a. Planira se i godišnja duhovna obnova za sve članove MVM-a.

Neka se Gospodin po zagovoru sv. Vinka, sv. Lujze i sv. Katarine Labouré proslavi po našem radu i djelovanju – da naša duhovnost koju primamo po susretima sa živim Bogom i životom naših zaštitnika bude vidljiva u karitativnom djelovanju. (sme)

Preuzeto sa: png-split.hr


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: