Treća Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži

Objavljeno: 12. veljače 2019.

U samostanu svetog Vinka u Splitu, 9. veljače, održana je treća Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži – Hrvatska s predstavnicima područnih zajednica i sestrama koje ih prate. Na skupštini je sudjelovalo pet područnih zajednica: Zadar, Rijeka, Split, Kistanje i Zagreb, te predstavnici MVM-a Livno. Skupštinom je predsjedala Petra Štokić, dosadašnja predsjednica MVM-a Hrvatska, a bila je prisutna i s. Blaženka Delonga, sestra savjetnica. Bili smo počašćeni i prisutnošću naše vrhovne poglavarice, časne majke Miroslave Bradica, koja je trenutno u vizitaciji Provincije Navještenja Gospodinova.

Susret je započeo molitvom i pozdravima. Zatim smo kroz razgovor, napomene, prijedloge i zahtjeve odradili točke dnevnog reda:

  • Osvrt na odobrenje Nacionalnog statuta
  • Izvješća područnih predsjednika o radu svih MVM zajednica
  • Izbor novih članova Nacionalnog vijeća
  • Izrada Nacionalnog godišnjeg plana za naredne dvije godine
  • Zaključci radnog dijela skupštine.

Zadatak koji slijedi jest prevođenje teksta odobrenog Nacionalnog statuta s engleskog na hrvatski jezik. Za nove članove Nacionalnog vijeća izabrani su: Mateo Hrgović, predsjednik; Ena Klepić, potpredsjednica; Stanislava Ćibarić, tajnica; Marcijan Cirimotić, blagajnik. Za novu sestru savjetnicu predložena je s. M. Elizabeta Glasnović.

Svaka je zajednica posvjedočila svoje djelovanje u duhu vinkovske karizme, ali i povezanost s ostalim zajednicama koje ih okružuju (župska zajednica, Franjevačka mladež, Udruga sv. Vinka, SKAC). Široko je polje rada svake područne zajednice i nastoji se prema godišnjem planu stvoriti jača povezanost i na nacionalnoj razini, a također i u suradnji s ocima lazaristima koji djeluju u Hrvatskoj. Marijanska vinkovska mladež u Hrvatskoj broji oko sto šezdeset članova u pet područnih zajednica.

Daljnji planovi su u doradi i tek će biti dogovoreni na idućem sastanku Nacionalnoga vijeća MVM. Od očekivanih događaja možemo najaviti izradu majica s logom MVM-a Hrvatska, kao i himnu koja će uskoro biti uglazbljena. Zatim, očekujemo i medaljice iz glavne područne zajednice u Madridu koje će biti dodijeljene svim članovima MVM-a. Planira se i godišnja duhovna obnova za sve članove MVM-a.

Neka se Gospodin po zagovoru sv. Vinka, sv. Lujze i sv. Katarine Labouré proslavi po našem radu i djelovanju – da naša duhovnost koju primamo po susretima sa živim Bogom i životom naših zaštitnika bude vidljiva u karitativnom djelovanju. (sme)

Preuzeto sa: png-split.hr


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: