Tübingen – nakon dugogodišnjeg služenja bolesnicima, sestre se oprostile

Objavljeno: 11. veljače 2013.

Tübingen, – Hrvatske sestre Družbe sv. Vinka Paulskog (milosrdnice), koje su više desetljeća djelovale u Sveučilišnoj klinici u Tübingenu, svečano su se oprostile u nedjelju 10. veljače u Tübingenu. U domovinu se vraćaju sestre zagrebačke Provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije s. M. Konzolata Zbodulja i s. Dominika Sente te sestre splitske Provincije Navještenja Gospodinova s. Marinka Odrljin i s. Mirjam Škopljanac Mačina, dok s. Mirjam Laco, riječke Provincije Majke Dobrog Savjeta, ostaje i dalje djelovati kao pastoralna suradnica u hrvatskim katoličkim zajednicama Reutlingen, Metzingen i Tübingen.
Svečano misno slavlje tim je povodom u crkvi Sv. Ivana evanđelista u Tübingenu predvodio kanonik dr. Uwe Scharfenecker u koncelebraciji s dekanom dr. Tomislavom Begovićem, domaćim njemačkim župnikom Aloisom Kristom, voditeljem hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) Reutlingen, Metzingen i Tübingen Antom Kutlešom, dugogodišnjim bivšim bolničkim dušobrižnikom Albertom Roosom i voditeljem Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen fra Ivanom Škopljancem-Mačinom.
Sve je na početku pozdravio na njemačkom dekan Begović, a potom i na hrvatskom vlč. Kutleša, koji je istaknuo važnost djelovanja milosrdnica u Tübingenu u pastoralu i bolnici. Propovijedao je na njemačkom vlč. Krist, posebno istaknuvši danas važnost duhovnih zvanja te je istaknuo kako su hrvatske redovnice djelujući u bolnici djelatno živjele svoju vjeru. U propovijedi na hrvatskom jeziku, dr. Begović uputio je zahvalu redovnicama za sve što su učinile dobro u službi prema bližnjima. Kanonik dr. Scharfenecker redovnicama je izrekao zahvalu u ime biskupa biskupije Rottenburg-Stuttgart dr. Gebharda Fürsta i u ime biskupije, a u dvorani župe sv. Ivana evanđelista podsjetio je na povijest Družbe sv. Vinka Paulskog s posebnim osvrtom na djelovanje milosrdnica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Na misi je pjevao zbor HKZ Tübingen pod vodstvom s. Mirjam Laco i uz orguljsku pratnju Vlatke Vukašinac.
Nakon misnog slavlja u župnoj dvorani priređen je prigodni program oproštaja od redovnica. Uz dr. Scharfeneckera od redovnica su se uz prigodnu riječ oprostili i vlč. Roos, zamjenica vrhovne glavarice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Miroslave Bradice s. Marija Korona Cigić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina te liječnik koji radi u Sveučilišnoj klinici u Tübingenu dr. Ivan Boras. Na kraju je svima riječi zahvale uputila predstojnica zajednice sestara u Tübingenu s. Marinka Odrljin.

S. Marija Korona Cigić u prigodnoj riječi uputila je zahvalu Gospodinu za dar redovnica koje sada završavaju svoje djelovanje na klinici u Tübingenu. “Želimo zahvaliti i svima onima koji su ih pratili i pomagali kroz proteklih 45 godina, kao i samim redovnicama za njihovu nesebičnost u službi Milosrdne Ljubavi i iskrenu gostoljubivost prema svima koji su dolazili u ovaj lijepi sveučilišni grad”; rekla je Cigić, podsjetivši kako redovnice tu djeluju od 1. rujna 1967. godine. Došle su na poziva dr. Alberta Huggera, tadašnjeg ravnatelja cijelog Kliničkog centra u Tübingenu i prelata Baumgärtnera, ravnatelja Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart koji su tražili stručno osposobljene redovnice za rad u zdravstvenim ustanovama ove biskupije. Od nekoliko ponuđenih mjesta Družba izabire Tübingen. Nakon prihvaćanja ponuđenog nacrta ugovora i dozvole mjesnih ordinarija iz Rottenburga i Zagreba, vrhovna uprava Družbe donosi odluku o osnivanju zajednice. Odlaze tri redovnice i tri kandidatice predvođene tadašnjom predstojnicom, s. Leopoldinom Gärtner. Preuzimaju rad na ženskom odjelu kirurške klinike. Kandidatice najprije rade kao pomoćno bolničko osoblje, uče jezik i poslije pohađaju bolničku školu. Najviše je djelatnica bilo zaposleno 1969. godine: 10 sestara i 11 kandidatica. Prvih godina sestre također dobrovoljno pomažu Hrvatskoj katoličkoj misiji, a od 1988. godine zapošljavaju se u njoj kao pastoralne suradnice. Zajednica je od samog početka imala svoj odijeljeni stan s kapelicom što im je omogućivalo organiziran redovnički život. Ovaj dan kad se redovnice opraštaju od Tübingena u kojem su provele veliki dio svog života, Cigić je u ime svoje redovničke zajednice iskreno zahvalila svima koji su ih pratili i pomagali na različite načine.


Tekst i slike: Adolf Polegubić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: