Tübingen – nakon dugogodišnjeg služenja bolesnicima, sestre se oprostile

Objavljeno: 11. veljače 2013.

Tübingen, – Hrvatske sestre Družbe sv. Vinka Paulskog (milosrdnice), koje su više desetljeća djelovale u Sveučilišnoj klinici u Tübingenu, svečano su se oprostile u nedjelju 10. veljače u Tübingenu. U domovinu se vraćaju sestre zagrebačke Provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije s. M. Konzolata Zbodulja i s. Dominika Sente te sestre splitske Provincije Navještenja Gospodinova s. Marinka Odrljin i s. Mirjam Škopljanac Mačina, dok s. Mirjam Laco, riječke Provincije Majke Dobrog Savjeta, ostaje i dalje djelovati kao pastoralna suradnica u hrvatskim katoličkim zajednicama Reutlingen, Metzingen i Tübingen.
Svečano misno slavlje tim je povodom u crkvi Sv. Ivana evanđelista u Tübingenu predvodio kanonik dr. Uwe Scharfenecker u koncelebraciji s dekanom dr. Tomislavom Begovićem, domaćim njemačkim župnikom Aloisom Kristom, voditeljem hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) Reutlingen, Metzingen i Tübingen Antom Kutlešom, dugogodišnjim bivšim bolničkim dušobrižnikom Albertom Roosom i voditeljem Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen fra Ivanom Škopljancem-Mačinom.
Sve je na početku pozdravio na njemačkom dekan Begović, a potom i na hrvatskom vlč. Kutleša, koji je istaknuo važnost djelovanja milosrdnica u Tübingenu u pastoralu i bolnici. Propovijedao je na njemačkom vlč. Krist, posebno istaknuvši danas važnost duhovnih zvanja te je istaknuo kako su hrvatske redovnice djelujući u bolnici djelatno živjele svoju vjeru. U propovijedi na hrvatskom jeziku, dr. Begović uputio je zahvalu redovnicama za sve što su učinile dobro u službi prema bližnjima. Kanonik dr. Scharfenecker redovnicama je izrekao zahvalu u ime biskupa biskupije Rottenburg-Stuttgart dr. Gebharda Fürsta i u ime biskupije, a u dvorani župe sv. Ivana evanđelista podsjetio je na povijest Družbe sv. Vinka Paulskog s posebnim osvrtom na djelovanje milosrdnica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Na misi je pjevao zbor HKZ Tübingen pod vodstvom s. Mirjam Laco i uz orguljsku pratnju Vlatke Vukašinac.
Nakon misnog slavlja u župnoj dvorani priređen je prigodni program oproštaja od redovnica. Uz dr. Scharfeneckera od redovnica su se uz prigodnu riječ oprostili i vlč. Roos, zamjenica vrhovne glavarice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog s. Miroslave Bradice s. Marija Korona Cigić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina te liječnik koji radi u Sveučilišnoj klinici u Tübingenu dr. Ivan Boras. Na kraju je svima riječi zahvale uputila predstojnica zajednice sestara u Tübingenu s. Marinka Odrljin.

S. Marija Korona Cigić u prigodnoj riječi uputila je zahvalu Gospodinu za dar redovnica koje sada završavaju svoje djelovanje na klinici u Tübingenu. “Želimo zahvaliti i svima onima koji su ih pratili i pomagali kroz proteklih 45 godina, kao i samim redovnicama za njihovu nesebičnost u službi Milosrdne Ljubavi i iskrenu gostoljubivost prema svima koji su dolazili u ovaj lijepi sveučilišni grad”; rekla je Cigić, podsjetivši kako redovnice tu djeluju od 1. rujna 1967. godine. Došle su na poziva dr. Alberta Huggera, tadašnjeg ravnatelja cijelog Kliničkog centra u Tübingenu i prelata Baumgärtnera, ravnatelja Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart koji su tražili stručno osposobljene redovnice za rad u zdravstvenim ustanovama ove biskupije. Od nekoliko ponuđenih mjesta Družba izabire Tübingen. Nakon prihvaćanja ponuđenog nacrta ugovora i dozvole mjesnih ordinarija iz Rottenburga i Zagreba, vrhovna uprava Družbe donosi odluku o osnivanju zajednice. Odlaze tri redovnice i tri kandidatice predvođene tadašnjom predstojnicom, s. Leopoldinom Gärtner. Preuzimaju rad na ženskom odjelu kirurške klinike. Kandidatice najprije rade kao pomoćno bolničko osoblje, uče jezik i poslije pohađaju bolničku školu. Najviše je djelatnica bilo zaposleno 1969. godine: 10 sestara i 11 kandidatica. Prvih godina sestre također dobrovoljno pomažu Hrvatskoj katoličkoj misiji, a od 1988. godine zapošljavaju se u njoj kao pastoralne suradnice. Zajednica je od samog početka imala svoj odijeljeni stan s kapelicom što im je omogućivalo organiziran redovnički život. Ovaj dan kad se redovnice opraštaju od Tübingena u kojem su provele veliki dio svog života, Cigić je u ime svoje redovničke zajednice iskreno zahvalila svima koji su ih pratili i pomagali na različite načine.


Tekst i slike: Adolf Polegubić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: