U Lužnici održan seminar za sestre juniorke

Objavljeno: 8. siječnja 2017.

Od 2. do 7. siječnja ove godine održan je seminar za nas sestre s privremenim zavjetima u Lužnici pod vodstvom o. Zvonka Martića, karmelićanina. Na seminaru nas je sudjelovalo osam sestara iz Riječke, Splitske, Sarajevske i Zagrebačke provincije.

Tema seminara bila je „Oživjeti snagu karizme u današnjem društvu“. Otac Zvonko je, osvrnuvši se na prve redovničke zajednice koje je sv.Vinko utemeljio, pokušao dati konkretne smjernice za djelovanje sestara milosrdnica u današnjem svijetu. Uvjet za radosno življenje karizme jest oblikovanje života po Vinkovu križu koji u sebi sadrži četiri kreposti: poniznost, poslušnost, strpljivost i ljubav. Slušajući predavanja, sudjelujući u zajedničkoj molitvi i svetoj misi te u cjelokupnom zajedništvu željno smo tražile Vinkove korake za svaki dan. Na samom kraju seminara o. Zvonko je rekao da će moliti za našu hrabrost da uspijemo oživotvoriti Vinkovu karizmu i dopustiti joj daljnji rast i razvoj.

Zahvalne Časnoj Majci i sestrama koje su nam omogućile da plodonosno iskoristimo te dane, preporučamo se u molitve kako bi se po nama ostvarila želja i molitva o. Zvonke.

s. Ivana Mikotić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: