U Lužnici održan seminar za sestre juniorke

Objavljeno: 8. siječnja 2017.

Od 2. do 7. siječnja ove godine održan je seminar za nas sestre s privremenim zavjetima u Lužnici pod vodstvom o. Zvonka Martića, karmelićanina. Na seminaru nas je sudjelovalo osam sestara iz Riječke, Splitske, Sarajevske i Zagrebačke provincije.

Tema seminara bila je „Oživjeti snagu karizme u današnjem društvu“. Otac Zvonko je, osvrnuvši se na prve redovničke zajednice koje je sv.Vinko utemeljio, pokušao dati konkretne smjernice za djelovanje sestara milosrdnica u današnjem svijetu. Uvjet za radosno življenje karizme jest oblikovanje života po Vinkovu križu koji u sebi sadrži četiri kreposti: poniznost, poslušnost, strpljivost i ljubav. Slušajući predavanja, sudjelujući u zajedničkoj molitvi i svetoj misi te u cjelokupnom zajedništvu željno smo tražile Vinkove korake za svaki dan. Na samom kraju seminara o. Zvonko je rekao da će moliti za našu hrabrost da uspijemo oživotvoriti Vinkovu karizmu i dopustiti joj daljnji rast i razvoj.

Zahvalne Časnoj Majci i sestrama koje su nam omogućile da plodonosno iskoristimo te dane, preporučamo se u molitve kako bi se po nama ostvarila želja i molitva o. Zvonke.

s. Ivana Mikotić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: