U SPLITU ODRŽAN TCI SEMINAR

Objavljeno: 8. rujna 2021.

Od 1. do 5. rujna održan je seminar Tematski centrirane interakcije (TCI) pod nazivom „Učiti živo prema Ruth C. Cohn“ u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Međunarodnog Ruth Cohn Instituta za TCI u Austriji. Seminar se odvijao u prostorima Franjevačkog klerikata u Splitu, a sudjelovale smo s. M. Benedikta Krapić (članica Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka) i moja malenkost (s. M. Elizabeta Glasnović, članica Provincije Navještenja Gospodinova – Split).

Glavni voditelj bio je dr. sc. Matthias Scharer, prof. emeritus iz Austrije, a pomoćni voditelji bili su: prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, prof. dr. sc. Ante Vučković i dr. sc. Gina Šparada, sveučilišni nastavnici na KBF-u u Splitu te lic. theol. Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk AZOO-a.

TCI je profesionalni koncept djelovanja koji ide prema efektivnom učenju i radu u svim situacijama i područjima djelovanja u kojima se radi o komunikaciji: rad u grupi i timu; vođenje grupe ili tima; razvoj vještina vođenja; podučavanje u školama, na visokoškolskim ustanovama, u socijalnom radu, u superviziji, treningu, couchingu… Iznad svega TCI djeluje kao uvod u osobno uređenje života, razvija izgradnju osobnosti i povezuje antropološke temelje s teorijom i metodikom vođenja. Na taj se način procesi u grupama, timovima i ustanovama mogu bolje analizirati, planirati, voditi i vrednovati. U tom su procesu, tijekom obrade sadržajnih zadaća i postavljenih ciljeva, međusobno umreženi suradnja, izgradnja osobnosti i odgovorno djelovanje. TCI je edukacija prikladna za sva područja u kojima ljudi trebaju uspješno surađivati u timovima i grupama, u menadžmentu i u pedagogiji, u društvenim organizacijama i poduzećima. Posebice se idealno međusobno nadopunjuju razvoj osobnosti i TCI. Onaj tko pod obrazovanjem podrazumijeva više od pukog prenošenja znanja, može s konceptom TCI-a optimalno povezati učenje i razvoj osobnosti. Edukaciju u RH provodi KBF u Splitu zajedno s certificiranim učiteljima TCI-a i AZOO, podružnicom Split i to od 2015. godine.

Zahvalne Bogu i našim poglavaricama nas dvije smo bile dio ovog bogatog programa i edukacije te smo nakon petodnevnog seminara dobile potvrdu sudjelovanja u međunarodnom TCI metodičkom seminaru na temu „TCI kao stav (vrjednota) i cjelovita metoda (M1)“.  Neka svako naše usavršavanje bude na veću slavu Božju, a nama na korist.

s. M. Elizabeta Glasnović


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: