Umirovljeni papa Benedikt XVI. vratio se u Vatikan

Objavljeno: 3. svibnja 2013.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. u četvrtak 2. svibnja vratio se u Vatikan nakon što je prethodna dva mjeseca boravio u Castel Gandolfu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.
Benedikt XVI. stigao je helikopterom iz Castel Gandolfa nešto poslije 16.45 u pratnji prefekta Papinskog doma mons. Georga Gaensweina.

Na vatikanskom helidromu dočekali su ga kardinal dekan Angelo Sodano, kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone, kardinal predsjednik Guvernatorata (uprave) Država Grada Vatikana Giuseppe Bertello, mons. Angelo Becciu iz Tajništva za odnose s državama, mons. Dominique Mamberti i generalni tajnik Guvernatorata mons. Giuseppe Sciacca. Zatim se u automobilu odvezao u svoju novu rezidenciju, obnovljeni samostan “Mater Ecclesiae”, pred kojim ga je dočekao papa Franjo, koji mu je uputio izraze dobrodošlice i bratske srdačnosti. Zajedno su potom otišli u kapelicu samostana gdje su se zadržali u kraćoj molitvi.

Benedikt XVI. preselio se u Castel Gandolfo 28. veljače popodne kada je, nakon odreknuća, započinjalo razdoblje prazne Apostolske Stolice. Ondje je, čekajući završetak radova na svojoj novoj rezidenciji, boravio dva mjeseca, tijekom kojih ga je, 23. ožujka, posjetio papa Franjo. U novoj rezidenciji, kao što je najavio 11. veljače, posvetit će se služenju Crkvi prije svega molitvom.

Kao što je predviđeno u novoj rezidenciji s Benediktom XVI. boravit će mons. Georg Gaenswein i četiri pripadnice laičke udruge Memores Domini koje su u njegovoj službi posljednjih nekoliko godina. (ika/bitno.net)Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: