Vatikan, opća audijenca

Objavljeno: 13. veljače 2013.

S velikom se znatiželjom očekivalo prvu Papinu audijenciju nakon objave da napušta Petrovu službu. Dvorana Pavla VI., gdje se obično održavaju opće audijencije zimi, bila je dupkom puna, premda se prijavilo samo 3.500 vjernika. Papa im je povjerio da je ovih dana koji nisu bili za njega laki gotovo fizički osjetio snagu njihovih molitava te, uvjeren da će Gospodin voditi Crkvu, zamolio ih je da ga i dalje prate svojim molitvama, da se mole i za Crkvu kao i za novog Papu. “Podupire me i prosvjetljuje sigurnost da je Crkva Kristova koji joj sigurno neće uskratiti svoje vodstvo i skrb”, rekao je Papa što su vjernici pozdravili burnim pljeskom. Osim talijanskih vijorile su se brojne njemačke, poljske, španjolske i čileanske, a i hrvatske zastave. Papa je stigao s desetak minuta zakašnjenja, pa su se nazočni pribojavali da neće uopće doći. Kada je u 10.40 stigao zavladalo je veliko oduševljenje. Ljudi su ga dočekali s povicima: Benedetto, Benedetto. Papa im je povjerio da se odrekao papinske službe posve slobodno i svjesno na dobrobit Crkve, nakon duge molitve i pred Bogom ispitao vlastitu savjest, svjestan težine tog čina, ali isto tako svjestan da nije više u stanju obnašati Petrovu službu sa snagom, koja je za to potrebna.
Prelazeći potom na katehezu o Isusovim napastima i obraćenju za nebesko kraljevsko Papa je rekao: Koja je suština triju napasti kojima je podvrgnut Isus? Odgovor glasi: instrumentalizirati Boga, koristiti ga za vlastite interese, za vlastitu slavu i vlastiti uspjeh. Dakle, u biti, postaviti same sebe na Božje mjesto, uklanjajući ga iz vlastitog života i prikazujući ga suvišnim. Svatko bi se dakle morao zapitati: koje mjesto Bog ima u mome životu? Je li on Gospodin ili sam to ja?, komentirao je papa Ratzinger i istaknuo kako kršćanin mora ići protiv struje. Iskušenja koja suvremeno društvo postavlja kršćaninu su brojna, a odnose se na osobni i društveni život. Papa je rekao da nije lako biti vjeran u kršćanskom braku, biti milosrdan u svakodnevnom životu, ostaviti prostora za molitvu i unutarnju šutnju. Isto tako nije se lako javno suprotstaviti izborima koje mnogi smatraju očiglednima kao što je pobačaj u slučaju nepoželjnih trudnoća, eutanazije u slučaju teških bolesti ili probira zametaka kako bi se izbjeglo nasljedne bolesti.
Osvrćući se na korizmeno obraćenje Papa je primijetio kako obratiti se znači ne zatvarati se u traženje vlastitog uspjeha, prestiža i pozicije, već svakog dana nastojati da male stvari kao istina i ljubav postanu u životu najvažnije. Tim savjetom je Papa završio današnju opću audijenciju.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: