Veličanstvena misa za tri milijuna mladih.

Objavljeno: 28. srpnja 2013.

Nepregledno mnoštvo mladih, prema službenim procjenama oko tri milijuna, okupilo se na plaži Copacabana Rio de Janeira na završnom misnom slavlju 28. Svjetskog dana mladih održanog na temu „Pođite i učinite mojim učenicima sve narode”.

Isusov poziv: „Pođite učinite učenicima sve narode” bio je u središtu homilije Svetog Oca koji je konstatirao da je „bilo lijepo sudjelovati na Svjetskom danu mladih, živjeti vjeru zajedno s mladima iz svih krajeva svijeta, ali sada” – poručio je Papa mladima – „ti moraš ići i prenositi to iskustvo drugima”. Iskustvo ovog susreta ne smije ostati zatvoreno u vaš život i u malu skupinu župe, pokreta, vaše zajednice. Bilo bi to kao da se oduzme kisik plamenu koji gori. Vjera je plamen koji postaje sve jači što se više dijeli, prenosi, da svi mogu upoznati, ljubiti i ispovijedati Isusa Krista koji je Gospodin života i povijesti, rekao je Papa. „Dijeliti iskustvo vjere, svjedočiti vjeru, naviještati evanđelje je poslanje koje Gospodin povjerava čitavoj Crkvi, i tebi; ta zapovijed, međutim, nije plod želje za vladanjem ili moći, već snage ljubavi, činjenice da je Isus prvi došao među nas i dao nam ne nešto od sebe, već samoga sebe, dao je svoj život da nas spasi i pokaže nam Božju ljubav i milosrđe. Isus se prema nama ne odnosi kao prema robovima, već kao prema slobodnim ljudima, prijateljima, braćom; ne samo da nas šalje, već nas prati, uvijek je uz nas u tom poslanju ljubavi. Ne bojte se, istaknuo je Papa, poći i nositi Krista u sve sredine, sve do egzistencijalnih periferija, i onima koji se čine najudaljenijima, najravnodušnijima. Gospodin traži sve, želi da svi osjete toplinu njegova milosrđa i njegove ljubavi. Papa je zatim dodao da su Crkve u Latinskoj Americi zauzete u kontinentalnoj misiji koju su pokrenuli biskupi. „Brazile, Latinska Ameriko, svijet treba Krista! Ovaj kontinent je primio navještaj, koji je označio njegov put i donio mnogo ploda. Sada je taj navještaj povjeren također vama, da odzvanja novom snagom”, rekao je Papa. Crkva vas treba, poručio je Papa mladima, treba polet, kreativnost i radost koji vas karakteriziraju. Veliki apostol Brazila blaženi José de Anchieta pošao je u misiju kada je imao svega devetnaest godina. Znate li koje je najbolje sredstvo za evangeliziranje mladih? Sami mladi. To je put kojim treba ići, rekao je Papa.
Isus, nastavio je Papa, nije rekao: „Idi”, već: „Idite”: pozvani smo zajedno. Dragi mladi, osjetite da vas u toj misiji prati čitava Crkva i zajednica svetih, rekao je Papa te dodao: „Kada se zajedno uhvatimo u koštac sa izazovima, tada smo snažni, otkrivamo resurse za koje nismo ni znali da ih imamo. Isus nije pozvao apostole da žive izolirani, pozvao ih je da tvore jednu grupu, zajednicu.” Prezbitere je Papa pozvao da prate mlade, ali, dodao je, „to je samo jedna etapa hoda. Nastavite ih pratiti velikodušno i radosno, pomažite im da se aktivno uključe u Crkvi; neka se nikada ne osjećaju samima”.
Na kraju je Papa govorio o služenju. „Evangelizirati znači osobno svjedočiti Božju ljubav, pobijediti naše egoizme, znači služiti tako da se prignemo do nogu svoje braće da ih operemo kao što je učinio Isus. Na završetku homilije Papa je istaknuo da onaj koji evangelizira biva evangeliziran, onaj koji prenosi radost, radost i prima. „Dragi mladi, po povratku u svoje domove ne bojte se biti velikodušni s Kristom, svjedočiti njegovo evanđelje. U prvom čitanju Bog šalje proroka Jeremiju, daje mu moć da istrebljuje i ruši, da zatire i ništi, da gradi i sadi (Jr 1, 10). To i za vas vrijedi”, rekao je Papa. „Donositi evanđelje” znači „donositi Božju snagu da bi istrebljivali i rušili nasilje; zatirali i ništili barijere sebičnosti, netolerancije i mržnje; da bi gradili novi svijet. Isus računa na vas! Crkva računa na vas! Papa računa na vas!, rekao je Papa zazvavši na kraju zaštitu „Isusove Majke i Majke naše”.
Na kraju mise predsjednik Papinskog vijeća za laike kardinal Stanislaw Rylko uputio je riječi zahvalnosti papi Franji. Pred vama, Svetosti, su mladi iz najudaljenijih krajeva svijeta. To je prelijepa slika mlade Crkve, Crkve pune nade. Bili su to dani, rekao je kardinal Rylko osvrćući se na Svjetski dan mladih 2013., goleme evanđeoske sjetve: oko 300 biskupa je održalo kateheze na 27 različitih jezika; toliki trenuci molitve u šutnji; mnoštvo mladih koji su pristupili sakramentu pomirenja; tolika radost da smo zajedno kao braća da svjedočimo pred svijetom da je lijepo biti kršćani, da vrijedi slijediti Krista u svom životu. U Vašoj srdačnoj i jednostavnoj riječi mladi nalaze odgovore na malobrojna pitanja koja muče njihova srca. Papa Franjo potiče mlade da izađu iz samih sebe i pođu prema egzistencijalnim periferijama našega svijeta i donose evanđelje, počevši od siromašnih, isključenih, marginaliziranih, poručio je kardinal Rylko.
Na završetku mise, na kojoj su sudjelovali i brazilska predsjednica Dilma Rousseff te predsjednici Argentine, Bolivije i Surinama te potpredsjednici Urugvaja i Paname, Papa je predvodio molitvu Anđeo Gospodnji i nakon molitve najavio da će se idući Svjetski dan mladih održati 2016. u Krakowu u Poljskoj.

Preuzeto s: ika/bitno.netZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: