VI. susret Vinkovske obitelji Latinske Amerike i Karipskog otočja u Aparecidi, Brazil

Objavljeno: 26. travnja 2012.

Od 17. do 22. travnja 2012. održan je VI. susret Vinkovske obitelji Latinske Amerike i Karipskog otočja u Aparecidi, u Brazilu, na kojem je sudjelovalo 150 članova iz 15 zemalja pod geslom: Centrados en Cristo vivamos el carisma (Usredotočeni na Krista, živimo svoju karizmu). Susretu je nazočio i generalni superior otaca lazarista o. Gregory Gay sa svojim asistentom o. Eliem Chavezom.

Osim već poznatih ogranaka Vinkovske obitelji koji djeluju u Južnoj Americi, predstavilo se još nekoliko novih, a među njima i naša Družba.

Predavanja su imala različite teme kao: Stvarnost Južne Amerike, Jedinstvo i suradnja sv. Vinka u njegovo vrijeme i njegov doprinos tada i danas, Blažena Djevica Marija i Vinkovska obitelj… U nekoliko radionica se radilo na temu: Jedinstvo i suradnja u životu sv. Lujze de Marillac, bl. Rosalije Rendu i bl. Frederica Ozanama.

Na kraju susreta prihvaćen je zajednički dokument koji bi trebao pobuditi u svim članovima Vinkovske obitelji novi žar u služenju siromasima, našim učiteljima i gospodarima.

Susret je završio svečanom Euharistijom u prekrasnom Nacionalnom Marijanskom svetistu Aparecida.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: