[VIDE ] Molitveno bdjenje za početak Godine posvećenog života

Objavljeno: 29. studenoga 2014.

Godina Bogu posvećenog života započela je u Rimu 29. 11. 2014. godine svečanim Molitvenim bdjenjem u Bazilici Santa Marija Maggiore (Svete Marije Velike) od 19 do 21 sat. Baziliku su ispunili članovi različitih kongregacija, družbi, institute, ali i mnogobrojni vjernici laici. Bdjenje je započelo zazivom Duha Svetoga. Potom je uslijedila Služba riječi: prvo čitanje iz Knjige o Jobu (Job 29,2-5), Ps 92 (91), drugo čitanje iz Knjige proroka Izaije (Iz 62,1-5). Nakon toga čitani su kratki tekstovi Crkvenog učiteljstva: Lumen Gentium (42-43), Perfectae Caritatis 1, Vita Consacrata 14. Potom su čitani tekstovi utemeljitelja redova. Od našeg sv. Vinka i Lujze pročitan je onaj bremeniti i prekrasni tekst:

Sv. Vinko Paulski (1581.-1660)

Sv. Lujza de Marilac (1591.-1660)

Prvotni cilj zbog kojega je Bog pozvao i ujedinio Kćeri kršćanske ljubavi je častiti našega Gospodina Isusa Krista kao izvor i model svake ljubavi… Bit će svjesne da nisu u zatvorenom redu, jer takav stalež nije prikladan za poslove njihova zvanja. Ipak budući da su više izložene prilikama za grijeh negoli redovnice koje su obvezane na klauzuru, nastojat će da se svugdje ponašaju barem toliko suzdržljivo, sabrano i pobudno koliko i prave redovnice u svom samostanu. Ta njihov su samostan kuće bolesnika i kuća u kojoj boravi predstojnica; ćelija im je iznajmljena soba, kapela župna crkva, samostani su im gradske ulice, klauzura posluh, jer smiju ići samo bolesnicima ili u mjesta gdje su prijeko potrebne poradi svoje službe. Za rešetku im služi strah Božji, za veo pak sveta čednost. Niti polažu kakvi drugi zavjet da učvrste svoje zvanje. Po onom stalnom pouzdanju što ga imaju u božansku Providnost i po prinošenju svega onoga što jesu i svojeg služenja njemu u osobi siromaha…

Uslijedila je propovijed, a nakon propovijedi Sveti Otac Franjo obratio se putem videozida sudionicima bdjenja. Naposlijetku je otpjevan Marijin Veliča i molitva pape Franje za Bogu posvećene. Bdjenje je svojim pjevanjem uzveličao zbor Taizé.

VIDEO


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: