[VIDEO] Miroslav Bulešić

Objavljeno: 28. rujna 2013.

“Vrlo je važna i odlučujuća za osobnost Miroslava Bulešića snaga njegove duše i vjernost Isusovom evanđelju, odanost Evanđelju i autoritetima koje je poštivao. Kroz njegov život možemo iščitati da je bio ponosan što je svećenik i što pripada svojem hrvatskom narodu”, komentirao je kardinal Amato na pitanje što ga se najviše dojmilo kod novoga hrvatskog blaženika.

Ukazujući na poruku oprosta, koja je ujedno i geslo beatifikacije – “Moja osveta je oprost” – kardinal Amato dodao je da, “slaveći beatifikaciju Miroslava Bulešića, Crkva želi svjedočiti da ne želimo nikakvu osvetu, već želimo promicati civilizaciju ljubavi i milosrđa.” Protumačio je da je to i više od religiozne poruke, ona je humanistička i zapravo poruka opće ljudske vrijednosti, jer svi volimo mir: “Bulešić nosi poruku mira i bratstva kojom nam želi reći: Ja jesam ubijen, ali nemojte se više ubijati. U tom smislu Bulešić je narodni heroj, a ne samo heroj Crkve, jer je doista pokazao kako živjeti dobrotu. Njegova poruka je: različiti smo, ali volimo se i oproštajmo.”

Kako se ovaj povijesni događaj slavi u Godini vjere, kardinal Amato osvrnuo se i na tu dimenziju: “Živimo u doba kada svoju vjeru treba svjedočiti i živjeti, a društvo u kojem živimo svojim nas događanjima vrlo često izaziva da budemo svjedoci. Zato budimo jaki, svjedočimo ljubav i vjernost Deset Božjih zapovijedi i Isusovoj zapovijedi ljubavi, čak i prema onima koji nas progone.”

Na novinarsko pitanje možemo li Miroslava Bulešića, kao uostalom i kardinala Alojzija Stepinca – obojicu mučenike iz komunističkoga vremena – gledati kao svojevrstan “plod” totalitarnih režima, prefekt Kongregacije za kauze svetih je rekao: “Progonstvo nije samo produkt komunizma, nego ljudske zloće. Jer zlo postoji, a ono personificiraju ideologije, različite tendencije i ljudi. Protiv zla se moramo boriti! Mučenik je uvijek svjedok ljubavi i dobra, i prema Svetom pismu, zlo nikada ne pobjeđuje, već dobro pobjeđuje. Mučenici su svoju vjeru zasvjedočili opraštanjem i krotkošću. Oni nikada u ruke ne uzimaju oružje, već su uvijek žrtve onih koji ih proganjaju. Ljubav je ta koja pobjeđuje i dobrota uvijek ima zadnju riječ.”

Miroslav Bulešić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: