VINKOVO U SPLITU – BLAGOSLOV KAPELE I POSVETA OLTARA

Objavljeno: 1. listopada 2014.

Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu, riječi su psalma koje najbolje dočaravaju ovogodišnju svetkovinu svetoga Vinka Paulskoga u Provinciji Navještenja Gospodinova – Split. Tijekom svečanoga euharistijskog slavlja mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, blagoslovio je novu samostansku kapelu Navještenja Gospodinova i posvetio oltar čime je obilježen završetak dugogodišnje gradnje naše provincijalne kuće.

Za veliki dan blagoslova pripremale smo se devetnicom, tj. euharistijskim klanjanjem koje su animirale sestre, a zadnja tri dana svetu je misu slavio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Na uočnicu svetkovine, u prepunoj novoj kapeli, održan je orguljsko-vokalni koncert koji je pripremila mo. s. M. Mirta Škopljanac Mačina i zbor sestara. U bogatom repertoaru zbor je otpjevao i dvije nove skladbe don Šime Marovića za koje je tekst napisala s. Vilma Šurjak, Vinkove vjere stijeg i Anđela glas. S. Vilma je tijekom koncerta iznijela i kratki presjek povijesti sestara u Splitu i gradnje naše provincijalne kuće, a okupljene je pozdravila i provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo. Umjetnički doživljaj upotpunjen je zajedničkim druženjem svih okupljenih nakon koncerta.

Sveto misno slavlje koje je bilo vrhunac proslave započelo je u 10 i 30. Na samom početku otac Nadbiskup čestitao je sestrama svetkovinu svetoga Vinka i istaknuo da je kapela srce kuće u kojoj ćemo, osobno i zajednički moleći i razmatrajući Božju riječ, otkrivati vlastito poslanje i karizmu te zaželio: »Neka vam Božje srce koje će sići u ovaj vaš prostor bude svakodnevno nadahnuće kako biste, po karizmi i primjeru svetoga Vinka, mogle biti njegova produžena ruka u ovom vremenu i prostoru.« Nakon propovijedi slijedio je središnji dio obreda posvete oltara.

Na kraju misnoga slavlja otac Nadbiskup čestitao je i s. Zdravki Milić koja je izradila mozaik i vitraje koji krase novu kapelu. Riječ zahvale Nadbiskupu i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt gradnje uputila je s. M. Radoslava Kevo. Svoj govor zaključila je molitvom iz Reda posvete oltara: »Neka ovaj oltar, ova kapela bude mjesto velikih otajstava spasenja, da u njoj Božji narod prinosi darove, polaže zavjete, izlijeva molitve i očituje svu svoju vjeru i pobožnost.« Prisutnima se u ime vrhovne glavarice s. Miroslave Bradica, koja nije mogla prisustvovati slavlju, obratila s. M. Korona Cigić.

Svetu misu svojim pjevanjem uzveličao je zbor sestara pod ravnanjem s. M. Mirte, a slavlje je nastavljeno za obiteljskim stolom.

Zahvalne Gospodinu za velika djela koja nam je učinio i koja čini, molimo da naš samostan i nova kapela bude oaza molitve, hvale i zahvale Bogu, i to ne samo za nas sestre nego i za sve one koji trebaju i traže duhovnu pomoć i okrepu.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: