VINKOVO U SPLITU – BLAGOSLOV KAPELE I POSVETA OLTARA

Objavljeno: 1. listopada 2014.

Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu, riječi su psalma koje najbolje dočaravaju ovogodišnju svetkovinu svetoga Vinka Paulskoga u Provinciji Navještenja Gospodinova – Split. Tijekom svečanoga euharistijskog slavlja mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, blagoslovio je novu samostansku kapelu Navještenja Gospodinova i posvetio oltar čime je obilježen završetak dugogodišnje gradnje naše provincijalne kuće.

Za veliki dan blagoslova pripremale smo se devetnicom, tj. euharistijskim klanjanjem koje su animirale sestre, a zadnja tri dana svetu je misu slavio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Na uočnicu svetkovine, u prepunoj novoj kapeli, održan je orguljsko-vokalni koncert koji je pripremila mo. s. M. Mirta Škopljanac Mačina i zbor sestara. U bogatom repertoaru zbor je otpjevao i dvije nove skladbe don Šime Marovića za koje je tekst napisala s. Vilma Šurjak, Vinkove vjere stijeg i Anđela glas. S. Vilma je tijekom koncerta iznijela i kratki presjek povijesti sestara u Splitu i gradnje naše provincijalne kuće, a okupljene je pozdravila i provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo. Umjetnički doživljaj upotpunjen je zajedničkim druženjem svih okupljenih nakon koncerta.

Sveto misno slavlje koje je bilo vrhunac proslave započelo je u 10 i 30. Na samom početku otac Nadbiskup čestitao je sestrama svetkovinu svetoga Vinka i istaknuo da je kapela srce kuće u kojoj ćemo, osobno i zajednički moleći i razmatrajući Božju riječ, otkrivati vlastito poslanje i karizmu te zaželio: »Neka vam Božje srce koje će sići u ovaj vaš prostor bude svakodnevno nadahnuće kako biste, po karizmi i primjeru svetoga Vinka, mogle biti njegova produžena ruka u ovom vremenu i prostoru.« Nakon propovijedi slijedio je središnji dio obreda posvete oltara.

Na kraju misnoga slavlja otac Nadbiskup čestitao je i s. Zdravki Milić koja je izradila mozaik i vitraje koji krase novu kapelu. Riječ zahvale Nadbiskupu i svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt gradnje uputila je s. M. Radoslava Kevo. Svoj govor zaključila je molitvom iz Reda posvete oltara: »Neka ovaj oltar, ova kapela bude mjesto velikih otajstava spasenja, da u njoj Božji narod prinosi darove, polaže zavjete, izlijeva molitve i očituje svu svoju vjeru i pobožnost.« Prisutnima se u ime vrhovne glavarice s. Miroslave Bradica, koja nije mogla prisustvovati slavlju, obratila s. M. Korona Cigić.

Svetu misu svojim pjevanjem uzveličao je zbor sestara pod ravnanjem s. M. Mirte, a slavlje je nastavljeno za obiteljskim stolom.

Zahvalne Gospodinu za velika djela koja nam je učinio i koja čini, molimo da naš samostan i nova kapela bude oaza molitve, hvale i zahvale Bogu, i to ne samo za nas sestre nego i za sve one koji trebaju i traže duhovnu pomoć i okrepu.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: