Zahvala za život i služenje s. Štefanije i sestara milosrdnica u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Objavljeno: 27. veljače 2024.

Članovi zajednice Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu započeli su, u nedjelju 25. veljače, novi odgojni i obrazovni semestar. Svečanim euharistijskim slavljem proslavili su 80. rođendan s. M. Štefanije Županec te zahvalili za prisutnost i djelovanje sestara milosrdnica u zagrebačkoj bogosloviji.

Nakon uvodnog susreta bogoslova s rektorom preč. Željkom Faltakom članovi bogoslovne zajednice su u bogoslovskoj kapeli Presvetog Srca Isusova u zajedništvu s predstavnicama provincijalne i vrhovne uprave Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te djelatnicima i vanjskim suradnicima bogoslovije sudjelovali u euharistijskom slavlju. Misom se proslavio 80. rođendan s. Štefanije, koja 10 godina služi u zagrebačkoj bogosloviji, a to je bio povod za zahvalu za dugogodišnju prisutnost sestara milosrdnica u bogosloviji. Euharistiju je predvodio rektor Faltak, a koncelebrirali su odgojitelji i duhovnici bogoslovije te preč. Ivan Lukić i vlč. Tone Dular, svećenik biskupije Novo Mesto u Sloveniji.

U slavlju je Gospodinu izrečena zahvala za sva dobročinstva koja je darovao bogoslovnoj zajednici po životu i djelovanju s. Štefanije. U propovijedi je rektor objasnio kako se kroz Abrahamovu kušnju i Isusovo preobraženje može vidjeti stvarnost Božje darovanosti u vremenu. Propovjednik je istaknuo da Bog kuša Abrahamovu posvećenost koja se očekuje i od vjernika te koju se može vidjeti u životu i djelovanju sestre Štefanije, ali i drugih sestara redovnica.

Zajedništvo euharistijskog stola nastavljeno je za obiteljskim stolom za vrijeme kojega je rektor zahvalio s. Štefaniji i svim sestrama milosrdnicama za prisutnost i služenje u bogoslovnoj zajednici. Na kraju ručka bogoslovi su sestri predali prigodni poklon te istaknuli njezino tiho i ponizno služenje.

Tijekom proslave naglašena je važnost molitve za nova redovnička zvanja, osobito u Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Sestre milosrdnice djeluju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu od 1. siječnja 1882., a trenutačno u zagrebačkoj bogosloviji žive četiri sestre.

 

Preuzeto sa: nbs-zagreb.hr

Fotografija: Ivan Čus


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: