Zatvaranje Jubilejske 175. godine

Objavljeno: 2. rujna 2020.

 

Prije 175. godina, 5. rujna 1845., prvih šest sestara milosrdnica došlo je na molbu tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja Haulika iz Austrije u Zagreb.

Pogođeni globalnom pandemijoj koronavirusa nismo u mogućnost svečano proslaviti ovaj veliki Jubilej.

Stoga ćemo u subotu, 5. rujna 2020., na skroman način uz poštivanje svih epidemiloških mjera, euharistijskim slavljem u 18:30 sati, koje će predvoditi  mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, zatvoriti Jubilejsku godinu koja je 5. rujna prošle godine svečano otvorena.

Za proslavu Jubileja pripremat ćemo se trodnevnicom koju će predvoditi prof. dr. Anton Tamarut.

Ovim misnim slavljem službeno zatvaramo Jubilejsku 175. godinu, zahvalne dobrom Bogu, kardinalu Hauliku i prvim sestrama za dar Družbe.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: