ZAVJETI U KUĆI MATICI – ZAGREB

Objavljeno: 14. kolovoza 2012.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa za svakog vjernika kršćanina, a na poseban način za svaku Bogu posvećenu osobu od neizrecivog je značenja. Marija, Majka Božja i Majka naša, čitavim svojim bićem pripadala je Bogu, ali upravo zbog toga Marija čitavim svojim bićem pripada i nama, grješnim ljudima.

O svetkovini Velike Gospe, naše Majke i Kraljice, u Kući matici 14. kolovoza 2012. proslavljeno je slavlje prvih i doživotnih zavjeta te obnova zavjeta. S. Marija Tajana Zrno položila je svoje prve svete zavjete, s. M. Natalija Nemec – doživotne, a s. M. Iva Domšić i s. M. Gordana Flegarić položile su zavjete na daljnje dvije godine.

Svečano, koncelebrirano misno slavlje prvih zavjeta u 9 sati predvodio je fra Ante Franić, gvardijan iz Tomislavgrada koji je ujedno i rod našoj zavjetovanici s. Mariji Tajani Zrno, a svečanost doživotnih zavjeta u 11 sati predvodio je dr. Josip Baloban.

U prigodnoj propovijedi fra Ante je istaknuo potrebu ustrajnosti u današnjem hedonističkom i konzumističkom okruženju u kojem se izgubio smisao za žrtvu, skromnost i vjernost. Naglasio je kako je važno i lako oduševiti se, ali je još važnije ustrajati do kraja. Zvanje je poput suncokreta. Kao što suncokret izrasta visoko da bi se mogao okretati prema suncu i tako crpsti snagu i toplinu, tako se i Bogu posvećena osoba mora izdizati iznad svih situacija i okretati prema Suncu koje je Krist Gospodin.

Marija je ona koja nas vodi Kristu, ona po kojoj dolazimo do Krista, ona koja je sva bila Kristova. Stoga Marija i jest Kraljica. Kraljevski je živjela, kraljevski je trpjela, kraljevski je proslavljena. No ona i tebe poziva da kraljevski živiš, točnije Marija te poziva da ljubiš, da vjeruješ i da budeš vjerna. Samo tko je vjeran može biti okrunjen. Moraš biti vjerna da djelima pokažeš ljubav.

Vjerna da odbaciš okove samoljublja.

Vjerna da u kratko vrijeme zemaljskog života stekneš vječnost.

Vjerna da popraviš sve počinjene povrede ljubavi.

Vjerna da zahvališ Bogu za sve milosti koje ti je udijelio.

Vjerna jer i On je bio vjeran i ljubio te sve do smrti i to do smrti na križu.

Vjerna jer je i Majka Marija jedina ostala pod križem i vjerovala.

Jednostavno vjerna poput Marije da bi bila okrunjena poput Marije.


s. Stjepanka Stanić
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: