Život za druge

Objavljeno: 18. svibnja 2015.

Dvanaestoga svibnja u svetištu sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke obilježena je dvadeseta obljetnica mučeničke smrti naše s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende. Tužna obljetnica okupila je brojne sestre Provincije Majke Divne, ali i šire. Poštovanje i zahvalnost našim mučenicima svojom su prisutnošću iskazale poglavarice Vrhovne uprave Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog na čelu s časnom majkom Miroslavom Bradicom.

Obilježavanje ove tužne obljetnice započelo je svetom misom koju je predvodio mjesni biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju župnika domaćina Ivice Božinovića i desetak svećenika banjalučke biskupije. Uz sestre, misnom su slavlju nazočile braća i sestre drugih družbi i redova: Sestre Malog Isusa, Sestre Misionarke ljubavi, Sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Školske sestre franjevke Krista Kralja i redovnici trapisti. Župljani ove mučeničke župe, iako malobrojni i raseljeni, zajedno su s nama molili i s tugom se sjećali 12. svibnja 1995. i mučeničke smrti s. Cecilije i vlč. Filipa. Uz njih i zajedno s nama bili su i molili rodbina i prijatelji naših mučenika. Svečano liturgijsko slavlje uzveličao je zbor sestara i pjevača iz mjesta gdje sestre djeluju.

U prigodnoj je homiliji biskup Franjo istaknuo veličinu svjedočanstva za Krista sve do krvi naše s. Cecilije i vlč. Filipa. Podsjećajući i uspoređujući mučeništvo sv. Stjepana Prvomučenika s mučeništvom s. Cecilije i vlč. Filipa istaknuo je njihovu pastirsku hrabrost ostanka do kraja uza svoje stado. Naglasio je kako Crkvu od njenog nastanka, kroz povijest, pa sve do danas prati mučeništvo kao najveće svjedočanstvo i dokaz ljubavi prema Bogu. Naročito je istaknuo važnost Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjima, posebno neprijateljima.

Na kraju, župnik Ivica je zahvalio prisutnima i pozvao ih da ostanu na svojim mjestima i budu nazočni izvedbi recitala pod nazivom Netko me zove, autorice naše sestre Miroslave Ljevar kojega je za izvedbu upriličio  vlč. dr. Anto Orlovac. Recital je pisan u četiri slike i prikazuje Božji poziv, tj. četiri poziva upućena s. Ceciliji: poziv na život, poziv u redovnički život, poziv na mučeništvo i poziv u vječni život. Recital su interpretirale s. Monika Martić i s. Josipa Ćosić. Glazbeni dio recitala priredi je gospodin Lado Jakovljević.

Na poziv naših sestara koje djeluju u Banjoj Luci i presnačkog župnika svi zajedno okupili smo se pod šatorom u crkvenom dvorištu i objedovali za zajedničkim stolom. Naši razgovori nisu bili uobičajeni razgovori za stolom, oni su bili sjećanja na našu s. Ceciliji i vlč. Filipa s kojima su mnogi od nas odrastali, živjeli, susretali se, ali i dijelili teške trenutke devedesetih godina dvadesetoga stoljeća.

Još se jednom biskup Komarica obratio svima nazočnima i potaknuo na veću angažiranost obitelji, Družbe i svih onih koji su poznavali s. Ceciliju i vlč. Filipa, kako bi se što prije prikupila svjedočanstva o njihovim životima i pokrenuli odgovarajući postupci, predviđeni za one za koje se smatra da su podnijeli mučeničku smrt poradi Krista.

Za sam kraj ove tužne, ali dostojanstvene obljetnice svima je prisutnima s. Miroslava Ljevar podijelila prigodne knjižice s istoimenim nazivom recitala Netko me zove,  koja sadrži svjedočanstva obitelji i sestara o susretima sa s. Cecilijom i vlč. Filipom, prigodne pjesme, fotografije i tekst recitala  koji je prethodno izveden u crkvi. Cijeli sadržaj knjižice za tisak je priredio vlč. Ivan Pero Grgić.

Molimo da naša s. Cecilija i vlč. Filip budu uzdignuti na čast oltara!

s. Josipa Ćosić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: