Vrhovna uprava Družbe

Izabrana 23. kolovoza 2017. na XVII. redovitom Generalnom kapitulu na mandat od šest godina.

Pročitaj višeProvincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

Služba im traje do 10. prosinca 2023. godine.

Pročitaj više


Provincija Navještenja Gospodinova – Split

Služba im traje do 3. ožujka 2022. godine.

Pročitaj više


Provincija Majke Divne – Sarajevo

Služba im traje do 22. svibnja 2025. godine.

Pročitaj više


Provincija Krista Kralja – Argentina

Služba im traje do 10. prosinca 2023. godine.

Pročitaj više


Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj

Služba im traje do 8. prosinca 2023. godine.

Pročitaj više


Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim

Služba im traje do 29. ožujka 2024. godine.

Pročitaj više


Kratka povijest Družbe

Povijest hrvatskih milosrdnica započinje 5. rujna 1845. godine kada je iz Tirola u Austriji, na poziv zagrebačkog biskupa Jurja Haulika, stiglo u Zagreb šest “bijelih sestara”.

Biskup Haulik pozvao je iz Tirola sestre milosrdnice da kao učiteljice preuzmu rad u zagrebačkim školama koje su osnovane pod crkvenom upravom, a kao vrsne bolničarke u bolnicama koje je tek trebalo osnovati. Za sestre je dao sagraditi crkvu i samostan te su one odmah po svom dolasku u Zagreb mogle započeti s milosrdničkim apostolatom.

Pročitaj više


Djelatnosti Družbe

Ciljeve Crkve sestre promiču molitvom, žrtvama, primjerom života i zalaganjem u djelima apostolata. Naše apostolsko djelovanje prožeto je duhom Družbe i usklađeno sa Zakonikom kanonskoga prava i odredbama vlastitih Konstitucija.

Od osnutka Družbe, kroz dugu povijest, sestre su razvile veoma bogate djelatnosti u duhu karizme utemeljiteljâ.

Pročitaj više


Redovnička formacija

Djevojka koju Gospodin poziva u duhovno zvanje prolazi 5 stupnjeva redovničke formacije: kandidatura, postulatura, novicijat, juniorat i doživotni zavjeti.

Sestre novakinje Zagrebačke, Riječke, Splitske i Bosansko-hercegovačke provincije, te naših delegatura obavljaju svoj novicijat u Kući matici u Zagrebu, a sestre novakinje Argentinske i Paragvajske provincije u Villa Elisi u Argentini.

Pročitaj više


Tko smo

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb ima oko 680 sestara i 91  filijalu u 13 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci. Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više


Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije – Zagreb

Provincija je osnovana 1932. godine. Sestre djeluju u školama i vrtićima, dječjim domovima i sirotištima, rade s bolesnicima u bolnicama i staračkim domovima, kao i u mnogim djelatnostima unutar redovničke zajednice. Nakon Drugoga svjetskog rata sestrama su oduzete mnoge škole i bolnice, mnoge sestre su ostale bez posla, mnoge su morale raditi u građanskom odijelu. U tom razdoblju sestre djeluju najviše u župskom apostolatu. Godine 1975., na molbu roditelja osnovan dječji vrtić koji je 1995. godine zakonski registriran kao Dječji vrtić „Sveti Vinko“. Nastankom Republike Hrvatske sestre ponovno rade u školama, a u bolnicama ponovno smiju nositi redovničko odijelo. Godine 1995. osnovana je i Ženska opća gimnazija sestara milosrdnica s pravom javnosti. Dvorac Lužnica kod Zaprešića prenamijenjen je u Duhovno-obrazovni centar i stavljen na raspolaganje javnosti kao mjesto za održavanje seminara, duhovnih vježbi, duhovnih obnova ili kao mjesto za odmor. Prema statistici 2022. godine, ima 203 sestre s doživotnim zavjetima. Djeluje na području Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške, Varaždinske, Bjelovarske i Sisačke biskupije, te izvan granica Hrvatske – u Bugarskoj, Njemačkoj, Kanadi, te na Salomonskim Otocima.

Pročitaj više


Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

Sestre milosrdnice dolaze u Rijeku 1858. godine. Djelovale su u bolnicama, sanatorijima, domovina za nezbrinutu djecu. Nakon Prvoga svjetskog rata, kad su ovi krajevi bili pod talijanskom vlašću, sestre su imale velikih poteškoća jer je uprava Družbe bila izvan granica tadašnje Italije. Zato je 1932. godine osnovana Provincija Majke Dobrog Savjeta sa sjedištem u Rijeci. Nakon Drugoga svjetskog rata djelovanje sestara u bolnicama svedeno je na najmanju moguću mjeru pa su se sestre posvetile župskom apostolatu te djelovanju u domovima za starije i nemoćne. Godine 1985. godine sestre proširuju svoje socijalno-karitativno djelovanje preuzimanjem službe u Caritasu Riječke nadbiskupije, a od 1994. vode Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. Godine 1987. godine osnovan je dječji vrtić u Rijeci, a 1991. godine i u Praputnjaku. Sestre djeluju i u školama, a prepoznatljive su po svom radu sa siromasima i beskućnicima, napose u Kući utočišta u Rijeci.

Prema statistici 2022. godine Provincija ima 65 sestara s doživotnim zavjetima i 1 sestru s privremenim zavjetima. Djeluje na području Riječke nadbiskupije, Porečko-pulske, Krčke i Gospićko-senjske biskupije.

 

 

Pročitaj više


Provincija Navještenja Gospodinova – Split

Sestre milosrdnice dolaze na područje Dalmacije osamdesetih godina 19. stoljeća. Djelovale su najprije u bolnicama, ubožnicama i raznim socijalnim ustanovama, a poslije u dječjim vrtićima i školama. Provincija Navještenja Gospodinova osnovana je 1932. godine. Nakon Drugog svjetskog rata sestrama su oduzeta mnoga dobra, rad u prosvjeti bio im je potpuno zabranjen, a u bolnici su mogle raditi samo u građanskom odijelu. U takvim prilikama sestre su se uključile u župski apostolat, a preuzimale su i njegu bolesnika u njihovim domovima. Nastankom slobodne Republike Hrvatske sestre ponovno mogu raditi u odgojno-obrazovnim ustanovama, a u bolnicama mogu nositi redovničko odijelo. Sestre rade i u dječjim vrtićima u Kaštel-Starom, Sinju i Zadru. Prema statistici 2022. godine Provincija ima 159 sestara s doživotnim zavjetima i 2 sestre s privremenim zavjetima. Djeluje na području Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije, te Šibenske, Hvarske i Dubrovačke biskupije. Izvan granica Hrvatske djeluju u Crnoj Gori, Kanadi i na Salomonskim Otocima.

Pročitaj više


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: