Provincija Majke Divne – Sarajevo

Provincija Majke Divne – Sarajevo osnovana je 1974. godine pod imenom Bosansko-hercegovačka provincija sv.Vinka Paulskoga i nekoliko joj je puta mijenjano ime. Današnje ime dobila je 2005.godine odlukom XV.redovite Glavne skupštine naše Družbe.

Sestre milosrdnice su došle u Bosnu i Hercegovinu još za turskih vremena, točnije: 1871. godine, u Sarajevo. Svoje su djelovanje prvenstveno usmjerile na odgojno-obrazovnu djelatnost, odgoj djece i mladeži, a potom su postupno prihvaćale rad s bolesnicima. Porastom broja sestara i njihov je apostolat proširivao granice svoga djelovanja, otvaraju se nove filijale i nova polja rada.

Bilo je to vrijeme plodnog djelovanja i procvata, nakon kojega je došlo vrijeme kušnji, križa i patnje. Milosrdnički je apostolat, slikovito rečeno, sišao u katakombe. Nakon Drugoga svjetskog rata ateizam postaje službeni nazor na svijet, pa sestre tako postaju nepodobne za rad u prosvjeti. Oduzete su im sve odgojne ustanove i nekoliko samostanskih kuća. Sestre su u tom razdoblju morale preusmjeriti svoje djelovanje na novi oblik apostolata, prilagođen konkretnim mogućnostima. To je bio župski apostolat. Kako je vjerska pouka djece bila izbačena iz školskih programa, sestre na župama zajedno sa svećenicima privatno organiziraju katehizaciju djece i mladih i pripremaju ih za sakramente. Neke sestre preuzimaju i vođenje crkvenog pjevanja i sviranja ili pak rad u župskom kućanstvu. Unatoč svim neprilikama, najveći broj sestara djeluje u raznim zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne, jer su upravo taj način služenja bližnjima držale jednom od svojih glavnih zadaća.

Provincija je osnovana u tim prilično teškim uvjetima i prvi joj koraci nisu bili nimalo laki. Poslije su došla nova politička previranja, a onda nakon toga i strašni rat, koji je teško pogodio BiH. Zajedno s narodom i sestre su trpjele ratne strahote, teška krvava zbivanja, ubijanja i rušenja. Dvije sestarske kuće do temelja su srušene, a tri su pod prijetnjom agresora morale napustiti. Najteža tragedija bilo je mučenje i ubojstvo sestre Cecilije Grgić, koja je nakon svega bila zapaljena zajedno sa župnikom Filipom Lukendom u Presnačama kod Banja Luke.

Prema statistici 2022. godine Provincija ima 58 sestara s doživotnim zavjetima. Sestre djeluje na području Bosne i Hercegovine, u Austriji te na Salomonskim Otocima.

Web sjedište Provincije: www. milosrdnice-bih.com


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: