Provincija Krista Kralja – Argentina

Prvih pet sestara milosrdnica došlo je u Argentinu 30. srpnja 1934. godine na poziv fra Leonarda Ruskovića,OFM. Gospodin je dopustio da ih tog dana nitko nije dočekao u luci Buenos Airesa. Njihov život i djelovanje na južnoameričkom tlu bilo je od samog početka obilježeno patnjom i neizvjesnošću, ali Božja providnost nije nikada zakazala.

Kratko vrijeme stanovale su u penzionatu koje su držale sestre franjevke, da bi zatim iznajmile skromnu kućicu na Dock Sudu, siromašnoj četvrti Buenos Airesa. Odmah su se dale na posao i ubrzo započele rad s djecom.

Već 1935. godine počinju raditi i u bolniciu mjestu Guamini, te u sanatoriju za duševne bolesti u Ramos Mejía u neposrednoj blizini Buenos Airesa.

Osjetljive za potrebe ljudi, počele su razmišljati o gradnji škole. Zamisao su ostvarile uz mnogo napora sagradivši jednokatnicu na Dock Sudu, u koju su se uselile 1936. godine i koja je poslije dograđivana i proširivana. U njoj je smješten školski zavod Krista Kralja.

Neumorne i požrtvovne, godine 1937. sestre preuzimaju rad u bolnici u Marcos Juarezu i u traumatološkom sanatoriju “Doyen” u Buenos Airesu, te otvaraju školu u Orensu, na obali Atlanskog oceana.

Budući da iz godine u godinu raste broj sestara koje su slijedile hrabri primjer onih prvih pet, godine 1939. osnovana je Južnoamerička provincija Krista Kralja sa sjedištem na Dock Sudu, koja ubrzo širi svoju djelatnost i izvan granica Argentine.

Godine 1942., na poziv otaca isusovaca, otvara prvu svoju kuću u malom mjestu San Ignacio.u susjednoj državi Paragvaju, godine 1946., na poziv nadbiskupa Montevidea mons.Antonija Marije Barbierija, u susjednome Urugvaju  preuzimaju njegu bolesnika u sanatoriju za duševne bolesti „Etchepare”, a godine 1948., ponovno na poziv otaca isusovaca, otvaraju drugu svoju kuću u Paragvaju – u Asunciónu, glavnom gradu te zemlje.

Djelovanje sestara napreduje, sestre žele oduševiti i druge za milosrdničko djelovanje. Budući da im pristižu prva domaća zvanja, godine 1949. u Villa Elisi otvaraju  kuću za odgoj podmlatka (novicijat) i stavljaju je pod  zaštitu Blažene Djevice Marije  od Čudotvorne medaljice.

Južnoamerička provincija Krista Kralja prolazi kroz razdoblja raznih kušnji, ali s Božjom pomoću raste i širi svoju djelatnost. Godina 1997. ostat će posebno zabilježena u njezinoj povijesti, jer se te godine, 21. lipnja, podijelila na dvije provincije: Argentinsku provinciju Krista Kralja i novoosnovanu Paragvajsku provinciju Marije Kraljice Mira – sa sjedištem u Asunciónu. Godine 2005., na XV.redovitoj Glavnoj skupštini naše Družbe, ove su provincije preimenovane u: Provincija Krista Kralja -Argentina i  Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj.

Provincija Krista Kralja – Argentina djeluje na području Argentine i ima 48 sestara s doživotnim zavjetima, 1 sestru s privremenim zavjetima i 1 novakinju.