"/>

Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

Sestre milosrdnice došle su u Rijeku 1858. godine. Nastanile su se u gradskoj bolnici i tu su osnovale svoju redovničku zajednicu. U tom primorskom kraju, u skladu sa svrhom Družbe, započele su služiti bližnjima vršenjem duhovnih i tjelesnih djela milosrđa u bolnicama, sanatorijima, sirotištima

Političke prilike nisu ih štedjele. Nakon Prvog svjetskog rata, kada su ovi krajevi bili pod talijanskom vlašću, sestre su u bolnici naišle na velike poteškoće, jer se Vrhovna uprava Družbe nalazila izvan Italije. Zbog toga je, da bi sestre mogle nastaviti svoje milosrdničko djelovanje, 3. siječnja 1932. godine osnovana provincija sa sjedištem u Rijeci i stavljena pod zaštitu Majke Dobrog Savjeta.

Nakon Drugoga svjetskog rata djelovanje sestara u bolnicama svedeno je na najmanju moguću mjeru, ali se otvorilo novo polje rada – apostolat po župama: katehizacija, vođenje crkvenog pjevanja, vođenje domaćinstava na župama. Također, započinju djelovati u domovima za starije i nemoćne. Godine 1985. godine sestre proširuju svoje socijalno-karitativno djelovanje preuzimanjem službe u Caritasu Riječke nadbiskupije, a od 1994. vode Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja. Za vrijeme Domovinskog rata sestre su ulagale velike napore kako bi pružile pomoć i podršku najpotrebitijima, a u to vrijeme i mnogim prognanicima i izbjeglicama. Na molbu roditelja, koji su željeli upravo njima povjeriti na odgoj i čuvanje svoju djecu, otvorile su 1987. godine dječji vrtić u Rijeci, a 1998. i u Praputnjaku. Sestre od 1991. djeluju i u školama, a prepoznatljive su po svom radu sa siromasima i beskućnicima, napose u Kući utočišta u Rijeci.

Provincija ima 81 sestru s doživotnim zavjetima, 1 sestru s privremenim zavjetima i 1 novakinju.  Djeluje na području Riječke nadbiskupije, Porečko-pulske, Krčke i Gospićko-senjske biskupije te izvan granica Hrvatske – u Njemačkoj i na Salomonskim Otocima.

Web sjedište Provincije: www. milosrdnice-rijeka.org