Sestra Hironida Černigoj

Sestra Hironida (Franciska) Černigoj rodila se u Sv. Tomažu u Sloveniji 30. studenoga 1877. godine. Nakon završetka osnovne škole, već kao četrnaestogodišnja djevojčica, brinula se za jednu bolesnicu, nakon čije je smrti odlučila poći u samostan. Stupila je u Družbu sestara milosrdnica 1901. godine. Vrijeme novicijata provela je u  Zagrebu, zavjete je položila 1904. godine.

Mnogi su svjedočili da je s. Hironida svetački i u ljubavi pomagala bližnjemu, napose u bolesnicima. Ona je svoje služenje bolesnicima započela u bolnici sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu gdje je djelovala dvadeset godina. Nakon toga odlazi u Riječku bolnicu, na dječji odjel, a po svršetku Drugog svjetskog rata poslana je u Ičiće njegovati tuberkulozne bolesnike. Umirovljena, dolazi u zajednicu sestara u Vili sv. Vinka u Rijeci gdje pomaže sestrama u zajednici, a sve svoje slobodno vrijeme provodi u molitvi u kućnoj kapelici. U svojoj je zajednici izgarala kao svijeća koja gori i svijetli drugima. Njezin se život naglo ugasio 3. siječnja 1950. godine.

Čim se pročulo da je s. Hironida, umrla mnogi su svjedočili o njezinom krjeposnom životu. Tako je s. Hironida opisana kao uzorna, savjesna, točna i pobožna redovnica i bolničarka, uvijek sjedinjena s Gospodinom. Malo je govorila, a sestrinsku ljubav nadasve cijenila i živjela. Bila je uvijek vesela, nasmijana i iskrena. Ljubila je siromahe, sve one koji su bili potrebiti čovjekove ljubavi i pomoći. Bolesnici kojima je služila smatrali su je anđelom, sestrom koja zna prepoznati prave potrebe bolesnika i pomoći stručno, neumorno i ustrajno, a to svjedoči i dar bilokacije upravo vezan uz služenje bolesnicima.

Preko pedeset godina, od zore do mraka, s. Hironida  je pomagala “trpećim udovima” Isusa Krista. Kako je za života svima pomagala, takvom se pokazala i poslije smrti zagovarajući one koji su je zazivali u svojim nevoljama.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: