Sestra M. ALOJZIJA (Eva) LOVRIĆ

Sestra Marija Alojzija Lovrić, krsnim imenom Eva, rodila se 24. siječnja 1931. godine u Strmcu, kod Novog Marofa, kao četvrto dijete u pobožnoj kršćanskoj obitelji Gabrijela i Jelene, rođene Vincek.

Pišući o svome djetinjstvu i odrastanju, Eva svjedoči da je već u sedmoj godini života prvi puta osjetila Božji poziv, kada je jedna od njezinih sestara govorila o samostanu. Jednom drugom zgodom, u trinaestoj godini, dok je sa svojom susjedom, Katicom, kasnije s. Viktorijom čuvala stada, prišla im je jedna žena i čitala pisma svoje kćeri karmelićanke, te im pričala sve najljepše o samostanskom životu.

Navršivši devetnaestu godinu, na poticaj župnika iz Remetinca, Eva je došla u Rijeku i počela raditi u bolničkoj kuhinji na Sušaku. Tu je upoznala sestre milosrdnice, te se, nakon dvije godine, odlučila na redovnički život. U samostan sestara milosrdnica u Rijeci stupila je u jesen 1951. godine.

Godine 1952. Eva je započela novicijat te dobila novo, redovničko ime – sestra Marija Alojzija. Godinu dana kasnije položila je prve svete zavjete čistoće siromaštva i poslušnosti, a 1956. godine svoje doživotne zavjete. U molbi upućenoj provincijalnoj poglavarici za polaganje zavjeta s. M. Alojzija je napisala: S milošću Božjom obećajem da ću se truditi da svaki dan postajem sve bliža Bogu i sve bolja ljudima.

Nakon položenih zavjeta s. M. Alojzija tri je godine radila u provincijalnoj kući, a potom kao kuharica u Riječkoj bolnici, sve do odlaska u mirovinu 1984. godine.  I nakon umirovljenja, s. M. Alojzija jednakom je revnošću nastavila milosrdničko služenje u svojoj redovničkoj zajednici i u Caritasu riječke nadbiskupije.

Sestru M. Alojziju resila je pobožnost, izuzetna marljivost i požrtvovnost u svakome poslu koji joj je bio povjeren. Bila je osoba vjerna svome redovničkom pozivu, zauzeta u duhovnoj i materijalnoj izgradnji svoje zajednice, te osjetljiva na potrebe svakog čovjeka kojeg joj je Božja Providnost poslala.

Sestra M. Alojzija bila je prava kći svetoga Vinka Paulskog. Služila je Boga u osobi siromaha i bolesnika. No, Bog ju je u nedokučivosti svojih putova pozvao na redovnički život dok je slušala o životu jedne karmelićanke. Na blagdan jedne druge karmelićanke sv. Terezije Benedikte od Križa, 9. kolovoza, pozvao ju je još jednom, na posljednje putovanje – u Očev dom.

Draga naša sestro Marija Alojzija, dok te danas ispraćamo u Nebesku domovinu, zahvaljujemo ti što si se trudila biti dobra sestra milosrdnica te vjerujemo da si postigla ono što si željela na dan svojih zavjeta – da budeš u Božjoj prisutnosti u vječnosti koja je pred tobom.

Počivala u miru Božjem.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: