Preminula sestra Aneta (Ljubica) Dujmović

Rođena je 5. listopada 1938. godine u mjestu Zavalje, općina Bihać, BiH, od oca Ivana i majke Rezike, r. Galić.

Obitelj Dujmović imala je tri kćeri od kojih je Ljubica bila druga po redu. Kako je obitelj bila slabijeg imovinskog stanja Ljubica je morala sa starijom sestrom zarana poći u svijet da zarade za kruh. Redovničko zvanje osjetila je pri susretu sa sestrama u Bihaću te ubrzo odlučila i ona krenuti tim putem ali roditelji nisu dali svoj pristanak. Ljubicu su zaposlili kao kućnu pomoćnicu kod jedne obitelji u Zagrebu nadajući se da će tako Ljubicu odvratiti od samostana. Međutim, ona je u Zagrebu imala priliku još bolje upoznati sestre te donijeti konačnu odluku da se potpuno posveti Bogu po svetim zavjetima.

Tako je 1. lipnja 1958. godine Ljubica stupila u Družbu sestara milosrdnica u Zagrebu a na Veliku Gospu 1959. ušla u novicijat i dobila ime s. Aneta. Prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1960. a doživotne 16. kolovoza 1965. godine.

Kao juniorka radila je na gospodarstvu u Lužnici te u Kući matici u pletioni. Zatim je godinu dana pomagala sestrama u kuhinji u Lovrećini a već sljedeće godine priprema se za odlazak u Argentinu. Kao marljiva i uslužna kuharica i domaćica djelovala u raznim mjestima Argentine (Dock Sud, Orense, Villa Elisa, Avellaneda) i Urugvaja (Migues, Montevideo, Tres Arroyos).

Godine 1986. prelazi u Rimsku delegaturu  te kao kuharica radi u našim kućama u Rimu: Via dei Glicini i Via Bobbio.

Od 2010. godine zbog zdravstvenih problema nije više bila u mogućnosti služiti zajednici nego je kroz molitvu i trpljenje prikazivala Gospodinu svaki dan svojega života zahvalna za svu ljubav i milosti koje joj je On udijelio. Riječi sv. Pavla „Sve mogu u onome koji me jača“ bile su i njoj snaga i utjeha, svjesna da je samo Njegovom milošću i Njegovom snagom mogla hrabro nositi križ bolesti do onog dana kada se njemu svidjelo pozvati je na vječni počinak u nebesima.

Neka joj On bude vječna nagrada za njezino nesebično služenje i predanje u Njegovu svetu volju.

Počivala u miru!


Sprovod je bio  23. svibnja 2012. u 11, 00 sati u Rimu na groblju Flaminio.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: