Sestra M. BERNARDINA (Anđa) GRGAT

Rođena 19. travnja 1934. u Otoku kod Sinja

Preminula 21. lipnja 2023. u Rijeci

 

Na spomendan svetoga Alojzija 21. lipnja, u našem Samostanu u jutarnjim satima, u vječnost se preselila naša draga s. M. Bernardina u 89. godini života i u 69. godini svog redovničkog posvećenja Bogu u Družbi sestara milosrdnica.

Sestra M. Bernardina Grgat, krsnim imenom Anđa, rođena je 19. travnja 1934. godine od oca Stjepana i majke Šime r. Šimunović u Otoku kod Sinja. Obitelj Grgat, bila je brojna, odana Bogu i narodu, kao i mnoge obitelji u Otoku. To mjesto i obitelji dale su mnoga svećenička i redovničkih zvanja.

Kršćanski odgoj i vjeru prožetu ljubavlju prema Bogu i ljudima Anđa je baštinila ponajprije od svojih roditelja u svojoj obitelji, a zatim i u župnoj zajednici.

Ozračje žive vjere i ljubavi postalo je sjeme koje  u srcu mlade djevojke Anđe donosi svoj plod. Ona u srcu jasno osjeća i čuje Božji zov na posvećeni život u redovništvu. Prepoznavši Božju volju za svoj život želi je odmah i ispuniti. Njezina ljubav prema redovništvu raste u susretu sa sestrama koje dolaze na godišnji odmor u svoj kraj te prepoznaje svoje mjesto među sestrama milosrdnicama, a taj put kasnije slijedi i njezina mlađa sestra Ana, redovničkim imenom s. M. Mihaela.

S petnaest godina Anđa je zrela za Bogu posvećeni život, ali joj je kao i svetoj Agnezi, mlađahna dob jedina slaba strana, te mora čekati svoj osamnaesti rođendan, svoju punoljetnost. Svjesna je da vjetrovi ovog svijeta pušu sa svih strana, zato brižno čuva vatru svoga srca, te kroz tri godine osobito bdije i molitvom zalijeva klicu svoga zvanja, rado odlazi za ovcama na pašu gdje mlada pastirica u miru i tišini moli, razmišlja i sanja svoj redovnički san.

Tako je, 15. 07. 1952., svanuo njezin dan – sa navršenih 18 godina stupa u Samostan sestara milosrdnica u Rijeci. U duši zna da je već među svojima zato je u svojoj molbi napisala Evo me k vama s molbom…, Kao mnogi biblijski likovi i sveci od Gospodina pozvani, svoj Evo me Gospodine, zvao si me, Anđa će ponoviti više puta kroz svoj život, jer Gospodin uvijek poziva na sve veću predanost i na veću svetost.

Nakon kandidature 8. rujna. 1953. djevojka Anđa ulazi u novicijat te prima redovničko odijelo i novo ime, s. M. Bernardina. O tom vremenu zapisala je: Primila sam redovničko odijelo. Tom prigodom osjećala sam veliku sreću što je baš mene Božanski Spasitelj odabrao za svoju zaručnicu. Ovu sreću i ovu čast sve više upoznajem, osjećam se preslaba da sve ovo sama uščuvam, zato se stavljam pod okrilje Nebeske Majke, moleći je – čuvaj me majko za Isusa i daj da mu budem do smrti vjerna zaručnica. U toj vjeri, 8 rujna 1954. polaže privremene redovničke zavjete, a nakon pet godina doživotne.

Kao mlada redovnica, s. M. Bernardina djeluje u Samostanu “Vila sv. Vinka”, obavlja razne poslove i nastavlja školovanje. Godine 1956.  premještena je u Bakar u starački dom, te se 1957. ponovno vraća u Rijeku i završava bolničku školu. 1959. odlazi u svojstvu bolničarke u Veli Lošinj u Dom staraca, a godine 1967. ponovno je u Rijeci u Domu penzionera na Kantridi. U Zagrebu, 1973. završava medicinsku školu te radi u Sušačkoj bolnici, a 1974. prelazi na Očnu Kliniku u Riječku bolnicu, gdje uz posao, 1978. završava višu medicinsku školu.

Od 1979. do 1985. Provincijalna je poglavarica Riječke provincije. Za to vrijeme sagrađen je novi dio Provincijalne kuće. Nakon 6 godina, po završetku službe, vraća se u Riječku bolnicu na Očnu Kliniku gdje ostaje do mirovine 1997.

U mirovini je godinama revno djelovala u Provincijalnoj kući na porti i mnogi rado pamte njezinu susretljivost, razgovor i gostoljubivost.

Od 2018. godine zdravlje sestre M. Bernardine se pogoršava. S vremenom je sve nemoćnija, u zadnjim danima pretežno boravi u krevetu, iako svega potpuno svjesna, u potrebi jedva izgovara željenu riječ, teško očituje svoju potrebu, ali uza sve teškoće, pokazivala je vedrinu i radost duha.

Draga naša sestra M. Bernardina,

ispunjen je san vašega života! Bogu ste služili svojim požrtvovnim radom. Ljubili ste Boga u znoju svoga lica i radom svojih ruku. Živjeli ste u ljubavi i vjernosti prema svojoj zajednici, Bogu i ljudima. Željeli ste svojim životom i svojim svetim zavjetima svjedočiti Isusu ljubav i vjernost do konca života, a Božanski Zaručnik u svojoj ljubavi i u svom milosrđu po rukama Nebeske Majke učinio Vas je dostojnom te milosti. Počivajte u Božjem Srcu, jer u njemu je vječni pokoj i mir.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: