Preminula sestra M. Nela (Amalija) Sente

Rođena je 22. kolovoza 1942. godine u selu Martinec Orehovički, župa Orehovica, od oca Franje i majke Vike, r. Mohač. U osmoj godini života krenula je u školu a u devetoj godini je primila Prvu Svetu Pričest, radosna što je Gospodina mogla primiti u svoje srce. Iako je mnogobrojna obitelj Sente živjela skromno „u obitelji je vladala tiha radinost i duševni mir“, kako je zapisala s. M. Nela u svom životopisu. Iz takve skromne i pobožne obitelji Gospodin je pozvao u svoju službu četiri redovnice i jednog svećenika. Tri su članice Družbe sestara milosrdnica i jedna Dominikanka.

Kao djevojka Amalija je u Zagrebu polazila krojački zanat. Znala je često svratiti u samostansku crkvu sv. Vinka, gdje se susretala sa sestrama milosrdnicama te se i sama oduševila za redovnički život. Tako je 12. kolovoza 1960. godine stupila u Družbu sestara milosrdnica u Zagrebu. Nakon godinu dana obukla je redovničko odijelo i pod redovničkim imenom s. M. Nela započela bližu pripravu za redovnički život.  Prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1962. u Zagrebu, a doživotne 2. veljače 1968. godine na Dock Sudu, u Argentini.

Dana 21. kolovoza 1964. godine životni put s. M. Nele usmjeren je prema Južnoj Americi, gdje ju Gospodin poziva da bude pomoć našim sestrama misionarkama koje su već započele polje rada u tom misijskom kraju Amerike. Šest godina djelovala je u Argentini (Dock Sud, Orense) i jednu godinu u Paragvaju (Asuncion). Zbog slabog zdravlja vraća se u Kuću maticu u Zagrebu, odakle ju Gospodin, odlukom poglavara, poziva u Grubišno polje gdje je pomagala u kućnim poslovima. Godine 1973. dolazi u samostan u Lužnici gdje radi na gospodarstvu a zatim u praonici rublja. Uz zadnju dužnost povjerena joj je i briga za uređenje župne crkve, a darom lijepog glasa slavila je našeg Gospodina u župskom zboru.

Naša s. M. Nela… svi je poznamo i svima će nedostajati. Ljudski život ne može se sročiti u nekoliko rečenica jer je svaki čovjek Božji dar ljudima. Našim očima ostat će skriveno toliko toga što je učinila iz ljubavi prema čovjeku radi Boga… Ipak, ne možemo zaobići ove zadnje godine njezinog nesebičnog služenja u Lužnici. Posve tiho i nenametljivo znala je dobro činiti sestrama u zajednici ali i bolesnima i osamljenima u župi. Bilo je milina vidjeti je s koliko radosti pegla crkveno ruho i uređuje oltare u crkvi – kao da se nije umarala. Govorila je da za Isusa sve treba biti lijepo i čisto… Bila je primjer sestre koja je znala trpjeti. Njezin život bio je protkan teškim križem bolesti i poteškoća. Znala je hrabro nositi svoj križ i donijela ga je na Golgotu svoga života. Svi vjerujemo da je već s Gospodinom jer, zaslužila je…

Hvala ti draga sestro M. Nela za služenje ovoj Družbi, samostanskoj zajednici i župskoj zajednici. Gospodin neka ti je nagrada. Dok Mu zahvaljujemo za tvoj život molimo Ga da pjesmu tvog života učini vječnom radošću koju ćemo jednom i mi sresti kad mu pođemo u susret.

Draga s. M. Nela, počivaj u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: