Sestra M. Stanislava (Katarina) Sačer

Rođena 1. ožujka 1920. u Gornjoj Stubici

Umrla 10. siječnja 2022. u Argentini

 

Rođena je 1. ožujka 1920. u Gornjoj Stubici, u mnogobrojnoj kršćanskoj obitelji od 12 djece. Sestra M. Stanislava je bila osma. Roditelji su svojoj djeci usadili ljubav prema Bogu odgajajući ih u kršćanskom duhu.

Na dan Prve pričesti, kako piše u njezinom životopisu, obećala je Isusu: “Moj Isuse, želim biti samo tvoja”. Od tog trenutka nastojala je njegovati prijateljstvo s Isusom. Njezina starija sestra je ušla u jednu misionarsku družbu i bila je poslana u Afriku. Kad su stizala pisma sestre misionarke Katica ih je čitala s puno interesa i sebe je vidjela na tim prostranstvima gdje je djelovala njezina sestra. Bojala se da ne bi izdržala tako naporan život.

Kad su njezine druge dvije sestre Humberta i Čestislava ušle u našu Družbu ona ih je često posjećivala i rado je slušala kako mole i divila se šutnji u velikom samostanu. U njoj je sve više rasla želja da slijedi primjer svojih sestara i tako je sa 17. godina primljena u postulaturu.

Želja za misijama je bila duboko pohranjena u njezinom srcu. Slijedila je primjer svojih sestara i izrazila želju da ide u Argentinu. Poglavari su je poslali dok je još bila postulantica i tako je 17. siječnja 1938., s još tri sestre, stigla u Argentinu. Nastavila je poslulaturu i na blagdan Navještenja Gospodinova 1939. ušla u novicijat u dalekoj Argentini. Nakon propisanog novicijata položila je privremene redovničke zavjete 25. ožujka 1940., a doživotne 21. prosinca 1943. godine. Odmah nakon polaganja privremenih zavjeta poslana je u sanatorij u gradu Rosario gdje su već radile naše sestre. S. M. Stanislava je služila Gospodinu u nekoliko bolnica i sanatorija. Bila je to jednostavna, požrtvovna, pobožna i nježna sestra milosrdnica koja je s ljubavlju njegovala bolesnike i starce, pazeći na njihovo tjelesno i duhovno zdravlje.

Njegovala je svoj duhovni život, posebno osobnu molitvu provodeći puno vremena pred Presvetim. Nakon umirovljenja 1980. godine pomaže u kućanskim poslovima u nekoliko zajednica sve dok su joj to snage dozvoljavale. Godine 2002. dolazi u Villa Elisu gdje se polako priprema i često govori o smrti, međutim Gospodin je izbrojio naše dane i na nama je samo prihvatiti njegovu svetu volju. Pomagala je sestrama koje su bile potrebnije od nje i tako sve dok više nije mogla i počela ovisiti o tuđoj pomoći.

Naša Stana, kako su je od milja zvale sestre, provela je nekoliko godina u bolesničkoj sobi, poslušna sestri Predstojnici koja ju je dvorila, smiješila se, nije mogla komunicirati razgovjetno, ali je pratila što se događalo oko nje. Sestre s kojima je dijelila bolesničku sobu polako su odlazile, a sestra Stanislava je i dalje čekala da Isus dođe po nju.

Zadnje četiri godina života potpuno je ovisila o pomoći sestara koje su je dvorile. Prepoznavala je glas sestre Predstojnice i čim je čula, kao dijete, otvarala bi usta i čekala da ju nahrani. Uvijek je bila s krunicom u ruci. U nekoliko navrata je primila sakrament Bolesničkog pomazanja.

Život naše sestre M. Stanislave, najstarijeg člana Družbe, ugasio se tiho 10. siječnja 2022. godine, nepuna dva mjeseca prije 102. rođendana. Otišla je ususret svojim dragim sestrama Humberti i Čestislavi, s kojima je vjerno služila Gospodinu u našoj Družbi.

Pokoj njezinoj duši!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: