SESTRA M. ZLATA, TEREZIJA MIKIĆ

„Prema neizmjernoj ljepoti Njegovoj moje biće je samo blijeda sjena u pogledu duhovnoga života. U svoj poniznosti uzdajući se u dobrotu i milosrdnost Božju padam na koljena pred najsvetije Biće i usrdno Ga molim za milost ustrajnosti u svetom zvanju.“ (Usp. S. M. Zlata, Terezija Mikić: Zamolba za polaganje doživotnih redovničkih zavjeta, Zagreb, 1. svibnja 1963.)

Riječi koje smo netom čuli, zapisala je s. M. Zlata u zamolbi za polaganje doživotnih redovničkih zavjeta i one su danas ispunjene. Gospodin ju je pozvao k sebi, da  joj dadne vijenac života za kojim je čitavog života čeznula. Zato zahvaljujemo Gospodinu za život s. M. Zlate, zahvaljujemo za nju koja je odgovorila na Božji poziv i po Njegovom milosrđu ustrajala u svetom zvanju do smrti.

Rođena je 19. veljače 1939. godine u Bučju kod Požege, od roditelja Franje i Ane, rođene Tomašević, kao drugo od troje djece. Radost djetinjstva u očevu i majčinu krilu bila je veoma kratka. Ratne godine ubrzo su djeci uzele oca, a kada je Terezija imala osam godina, umrla im je i majka. Otada su za njih brinuli baka, ujak i teta. Sestra M. Zlata sa zahvalnošću se spominje njihove brižnosti.

U trećem razredu osnovne škole srela je sestre redovnice i tada je u njezinoj duši počelo tinjati svjetlo duhovnoga poziva. S nepunih osamnaest godina, 15. srpnja 1956. godine, primljena je u našu Družbu, a nakon godinu dana je ušla u novicijat obukavši redovničko odijelo. Privremene zavjete položila je 16. kolovoza 1958., a doživotne 16. kolovoza 1963. godine. Svoje redovničko služenje započela je u radionici crkvenoga ruha u Kući matici, a tijekom života djelovala je u kućama Provincije i na župama: Sisak, Klanjec, Petrovaradin, Zemun, Osijek, Vrbas, Požega, Daruvar, Gradec, Oriovac da bi se ponovno vratila u Kuću maticu u Zagrebu. Gdje god je bila, sve je radila s ljubavlju i radošću.

Naša s. Marija Zlata je osam godina nosila križ bolesti; molila je, osobito za svećenike, da budu vjerni Bogu i da svojim životom prinose Nebeskom Ocu ne samo njegova Sina kao pomirnicu za grijehe svijeta već da i sami budu žrtva ugodna Bogu po Isusu Kristu. Bila je vrlo društvena osoba, održavala kontakte s mnogima gotovo do zadnjeg dana svoga ovozemaljskog života. Njezina čežnja da opet pođe na neku filijalu nije prestala niti u danima i godinama kada je zbog bolesti i nemoći bila prikovana uz bolesničku postelju. Kako Isus u Getsemanskom vrtu reče svojim učenicima: „Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo” (Mt 26,41), tako možemo reći i za s. M. Zlatu. Ostala je mlada duha iako su joj tjelesne snage oslabile.

I kao što je napisala, „prema neizmjernoj Njegovoj ljepoti naša su bića doista samo blijeda sjena“, (Usp. isto) nikada na ovoj zemlji nećemo moći tako duboko uroniti u spoznaju Njegova veličanstva. Nadamo se da je s. M. Zlata prekoračila tu granicu, ne samo oslobođena tijela već i duha i uronila u neizmjeran bezdan Njegove ljubavi. Stoga, „u svoj poniznosti, uzdajući se u dobrotu i milosrdnost Božju“ molimo za nju tu milost.

Vjerujemo također da će i ona moliti za nas to, kako Ga je nazvala, „najsvetije Biće“ da nam udijeli milost ustrajnosti u onom zvanju i na onom mjestu gdje nas je posijao da rastemo.

Bila joj uslišana i ova molitva i neka joj Gospodin, kome je služila, dadne uživati u svojoj neizmjernoj ljepoti. Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: