Sestra Rafaela (Ana) Tadić Šutra

Ana Tadić Šutra rođena je 1. veljače 1925. godine u Otoku kod Sinja od oca Mate i majke Kate, rođene Matijašević. Imala je jednog brata i dvije sestre. Bez majke je ostala u petoj godini života tako da je mala Ana već zarana osjetila gorku čašu muke kroz koju ju je Gospodin pripremao za uzvišenu službu.

Majčinsku ljubav pronašla je u Gospi Sinjskoj kojoj je s posebnom pobožnošću molila krunicu s nakanom da je Marija zauvijek uzme pod svoju zaštitu. Marija je to i učinila i 1941. godine dovela Anu u samostan sestara milosrdnica u Sarajevo gdje je pomagala u kućnim poslovima i zavšila četiri razreda osnovne škole. Godine 1945. započela je bližu redovničku pripravu u Splitu koju je zbog slabog zdravstvenog stanja morala prekinuti. Tako je trinaest mjeseci provela u svojoj obitelji da bi nakon oporavka nastavila redovničku pripravu i potpuno se po zavjetima posvetila svom nebeskom Zaručniku, dobivši ime sestra Rafaela.

Prve redovničke zavjete položila je 25. ožujka 1949. a doživotne 7. svibnja 1952. godine. Nakon položenih zavjeta s. Rafaela je obavljala kućne poslove u Provincijalnoj kući u Splitu a zatim je kao kuharica oko tri godine radila u Sinju, Splitu i Šibeniku. Skoro cijeli svoj životni vijek s. Rafaela je provela u sestarskim zajednicama u Splitu i Sinju. Naime, već kao mlada sestra osjetila je križ bolesti i nemoći. Gospodin je sestru Rafaelu kroz patnju i trpljenje privijao k sebi na križ da bi je konačno u uskrsnom tjednu učinio i sudionicom svoje uskrsne slave. Još kao novakinja sestra Rafaela je molila Gospodina da joj udijeli milost vjernosti do smrti. Vjerujemo da je Gospodin uslišio njezinu molitvu i okrunio svoju zaručnicu vijencem slave u svom nebeskom kraljevstvu. Neka joj on bude i vječna nagrada za sva trpljenja i vapaje koji su samo Njemu poznati.

Počivala u miru!


Sprovod je bio 28. travnja 2014. u 15,55 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: