Sestra Rafaela (Ana) Tadić Šutra

Ana Tadić Šutra rođena je 1. veljače 1925. godine u Otoku kod Sinja od oca Mate i majke Kate, rođene Matijašević. Imala je jednog brata i dvije sestre. Bez majke je ostala u petoj godini života tako da je mala Ana već zarana osjetila gorku čašu muke kroz koju ju je Gospodin pripremao za uzvišenu službu.

Majčinsku ljubav pronašla je u Gospi Sinjskoj kojoj je s posebnom pobožnošću molila krunicu s nakanom da je Marija zauvijek uzme pod svoju zaštitu. Marija je to i učinila i 1941. godine dovela Anu u samostan sestara milosrdnica u Sarajevo gdje je pomagala u kućnim poslovima i zavšila četiri razreda osnovne škole. Godine 1945. započela je bližu redovničku pripravu u Splitu koju je zbog slabog zdravstvenog stanja morala prekinuti. Tako je trinaest mjeseci provela u svojoj obitelji da bi nakon oporavka nastavila redovničku pripravu i potpuno se po zavjetima posvetila svom nebeskom Zaručniku, dobivši ime sestra Rafaela.

Prve redovničke zavjete položila je 25. ožujka 1949. a doživotne 7. svibnja 1952. godine. Nakon položenih zavjeta s. Rafaela je obavljala kućne poslove u Provincijalnoj kući u Splitu a zatim je kao kuharica oko tri godine radila u Sinju, Splitu i Šibeniku. Skoro cijeli svoj životni vijek s. Rafaela je provela u sestarskim zajednicama u Splitu i Sinju. Naime, već kao mlada sestra osjetila je križ bolesti i nemoći. Gospodin je sestru Rafaelu kroz patnju i trpljenje privijao k sebi na križ da bi je konačno u uskrsnom tjednu učinio i sudionicom svoje uskrsne slave. Još kao novakinja sestra Rafaela je molila Gospodina da joj udijeli milost vjernosti do smrti. Vjerujemo da je Gospodin uslišio njezinu molitvu i okrunio svoju zaručnicu vijencem slave u svom nebeskom kraljevstvu. Neka joj on bude i vječna nagrada za sva trpljenja i vapaje koji su samo Njemu poznati.

Počivala u miru!


Sprovod je bio 28. travnja 2014. u 15,55 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: