Sestra Stjepanka (Janja) Orić

Sestra Stjepanka Orić rođena je 22. kolovoza 1929. godine u Slavonskom Kobašu, od oca Marka i majke Mande, rođ. Kolundžić. U krilu svoje pobožne obitelji Janja je naučila ljubiti Boga, svetu Crkvu i domovinu.

Godine 1947. ulazi u Družbu gdje započinje njezina priprava za redovnički život. Odlučna slijediti Božji glas 12. rujna 1949. polaže privremene redovničke zavjete a na blagdan Uznesenja Bl. Djevice Marije 1952. godine doživotne.

Nakon novicijata pomaže u praonici rublja u Kući matici te u Bogoslovskom sjemeništu gdje ostaje sve do odlaska u Argentinu. Marljiva i zauzeta za dobro najpotrebnijih prijavila se za misijsko djelovanje u Argentini. Ta joj se želja ostvarila i u studenom 1954. godine, zajedno sa još sedam sestara iz Kuće matice kreće u daleku Argentinu. Bila je to prva grupa sestara koja je poslije Drugog svjetskog rata došla u Argentinu.

Po dolasku u novu Provinciju, zdušno se priprema za svoje milosrdničko poslanje. Marljivo uči španjolski, pomaže u kućanskim poslovima i u dječjem vrtiću u José Ingenierosu  a zatim polazi bolničku školu. Radila je u nekoliko bolnica i sanatorija na području Argentine. Pažljiva, apostolska, misionarska duša koristi svaku priliku kako bi poučila druge u vjeri, skrbna predstojnica u nekoliko zajednica, pjesnička duša, predana Gospodinu, neumorno radi za Njegovo Kraljevstvo.

Kada je ušla u zasluženu mirovinu nastavila je svoje djelovanje kao predstojnica zajednice u Rio Turbiju, na jugu Argentine, zatim u školskom zavodu Anunciación de María, u Buenos Airesu. Svuda se rado uključila u djelatnosti kuće, s puno interesa i majčinske brige pratila i pomagala mlade sestre, prenosila im svoja iskustva i hrabrila ih u njihovom apostolatu. Rado je čitala i pratila vijesti iz domovine i svijeta. Nježno je ljubila svoju Družbu, posebno svoju dragu Provinciju Krista Kralja u kojoj je ostavila svijetli trag predanja i milosrdničke ljubavi.

Srčane tegobe su joj u zadnje vrijeme zadavale određene teškoće, ali nitko nije mogao slutiti da će njezino srce tako naglo prestati kucati.

U poslijepodnevnim satima, dan prije smrti, otišla je iz provincijalne kuće na Dock Sudu u našu sestarsku kuću u Villa Elisi da bi se posavjetovala sa svojim liječnikom, da li da se podvrgne težim pretragama koje je uskoro trebala napraviti. Nažalost, nije uspjela doći do liječnika, smrt ju je zatekla prije. Nedokučivi su Božji planovi. Sigurne smo da je naša draga sestra Stjepanka već u zagrljaju Oca nebeskoga kome je vjerno i predano služila. Neka joj On bude nagrada za sve dobro učinjeno Njemu na slavu.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: