Sestra ANĐELA (Marija) BLAGUS

Otpratili smo na Mirogoj s. Anđelu, Mariju Blagus koja je preminula 29. studenoga 2018. godine, u Bolnici Jordanovac u Zagrebu. Za nju se već ostvarilo ono što je sveti Ivan, apostol, napisao u svojoj 1. Poslanici: „Ljubljeni, sad smo djeca Božja, a što ćemo biti, još se nije očitovalo. Ali znamo: kad se to očituje, bit ćemo mu slični, jer ćemo ga vidjeti onakva kakav jest“ 1 Iv 3,2. Koga ćemo vidjeti? Samoga Gospodina. Na njegovu sliku smo stvoreni. A sličnost s Gospodinom mi izgrađujemo svojim životom i djelima.

Sav je život s. Anđele bio usmjeren prema Gospodinu. Ispunila se i njezina čežnja da vidi u slavi Onoga kome je posvetila sav život i da bude dionicom te slave zauvijek. Prešla je prag nade i doživjela njezino ostvarenje i to najviše po milosrdnoj ljubavi koju je iskazivala u svim službama koje je obavljala.

Rodila se 13. veljače 1946. u mjestu i župi Goričan. Imala je još dva brata i tri sestre s kojima je u roditeljskom domu provela skladno djetinjstvo. U samostan se javila nakon osmogodišnje škole i bila primljena 13. listopada 1961. godine. Novicijat je započela 15. kolovoza 1963. Prve zavjete položila je 16. kolovoza 1964., a doživotne 15. kolovoza 1969. U Zemunu je 1968. godine završila Srednju medicinsku školu i godinu i pol dana radila u Zemunskoj bolnici. Odatle je 25. siječnja 1969. premještena u Kuću maticu a zaposlena je u Domu staraca na Selskoj cesti. Nakon pet godina rada u Domu, u prosincu 1974., s nekoliko sestara preuzela je posao na rehabilitaciji u Stubičkim Toplicama i ostala u službi punih 30 godina. Osim rada u bolnici, djelovala je tamo u pastoralu, pripremala djecu za sakramente i s drugim sestrama uređivala crkvu. U dva perioda bila je kućna poglavarica u sestarskoj zajednici u Stubičkim Toplicama.

Ulaskom u mirovinu, u siječnju 2007. godine, premještena je u Zagreb i imenovana kućnom poglavaricom u velikoj zajednici Kuće matice. Nakon ove šestogodišnje službe išla je za sakristanku u požešku katedralu. Kad je u svibnju 2015. imenovana savjetnicom provincijalnoj poglavarici, premještena je u Gradec gdje je brinula o starijim i nemoćnim roditeljima sestara. U veljači 2016. ponovno je imenovana kućnom poglavaricom u zajednici Kuće matice. Na ovoj dužnosti shrvala ju je neizlječiva bolest kojoj se sadašnja medicina nije uspjela suprotstaviti. Gospodinu se svidjelo pozvati ju u vječnost.

Trčeći je bio životni put s. Anđele, iz jedne službe u drugu, s jednog radnog mjesta na drugo, od pripreme i organizacije u požeškoj katedrali ili u Kući matici na neku novu službu, ponekad i prije nego što je prethodna bila završena. A ona je sve to mirno prihvaćala i nastojala sve uraditi, okupiti pomoćnike i sve poslove organizirati bez buke i nervoze, sa smiješkom na usnama. Nastupala je odmjereno i blago, s poštovanjem i ljubavlju prema svakomu. Poticala je na dobro mlade sestre, mlade svećenike u Požegi, svećeničke kandidate i ministrante, ali s pažnjom da nikoga ne povrijedi. Neki su joj zato ostali trajno zahvalni. Vedrinom i šalom rasteretila bi naporne situacije i ukazala na rješenja. S velikom ljubavlju primala je sestre, slušala ih i nastojala svaku uslužiti. Sestre koje su iz drugih zajednica ili provincija dolazile u Kuću maticu dočekivala je i primala s osobitom srdačnošću i radosnom dobrodošlicom. U danima bolesti sestre su joj za sve to iskazivale priznanje i zahvalnost. Primila je mobitelom mnoge zahvalne poruke.  Bile su joj drage kao i molitve za njezino ozdravljenje.

No, sve je prepustila u ruke Gospodinu, predala se u njegovu volju i svjesno trpjela do kraja.

Neka joj Isus ispuni svoje obećanje i dade joj što „oko nije vidjelo, uho nije čulo, srce ljudsko nije osjetilo, a što je Bog pripravio onima koji ga ljube“. Gospodin  joj je dao otpočinuti od svih napora. Molimo ga da ju nagradi za sva dobra djela, ljubav, molitve i žrtve i dade joj vječno živjeti u Njegovoj prisutnosti.

Počivala u miru Božjem!

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: