Umrla sestra JUSTICIJA (Antonija) ZLATOLAS

Rođena je 23. ožujka 1921., u mjestu Zibika u Sloveniji, od hrvatskih roditelja Vjekoslava i Uršule. Potječe iz mnogobrojne kršćanske obitelji iz koje je izniklo nekoliko zvanja. Brat Josip, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, sestra Elvira, već pokojna, članica družbe Kćeri kršćanske ljubavi i nećakinja Cveta Jost koja je slijedila primjer svojih tetaka i posvetila se Bogu u družbi sestre Elvire.

Sestra Justicija je nakon završene osnovne škole pohađala tečaj kuhanja kojega je uspješno završila. Prije navršene 20. godine ušla je u našu Družbu 10. siječnja 1941. Nakon početne formacije položila je privremene zavjete na blagdan Svijećnice 1943. i 15. kolovoza 1946. izrekla je svoj Da Gospodinu po polaganju doživotnih zavjeta.


Kao mlada sestra zaposlila se kao vrsna kuharica u Sarajevskoj državnoj bolnici gdje je neumorno radila od 1946. do 1949. godine. Zatim nastavlja svoje služenje u Zaraznoj bolnici u Zagrebu. Bila su to teška poratna komunistička vremena kad su sestre morale zamijeniti svoje redovničko odijelo civilnim. Tako je i sestra Justicija osjetila što znači svjedočiti svoje zvanje i ljubav prema Bogu prihvaćajući nove prilike i uz Božju pomoć služiti bližnjemu. U jednoj i drugoj ustanovi ostavila je krasan primjer predanosti i vjernosti. Sve tako do 1. kolovoza 1954. kada napušta posao u bolnici kako bi odgovorila na svoj misionarski poziv. Zajedno s drugih sedam sestara naše Družbe dolazi u Argentinu 1. prosinca 1954. godine. Bila je to prva grupa sestara nakon Drugog svjetskog rata koja se pridružila sestrama Južnoameričke Provincije Krista Kralja i uvelike pomogla i pomladila Provinciju.


Prva filijala sestre Justicije u Argentini bila je malo mjestance Orense. Četiri godine je vodila kuhinju sestarske zajednice u školi posvećenoj sv. Josipu. Početkom 1958. premještena je u školski zavod Anunciación de María (Navještenja Marijina), u prekrasnoj četvrti grada Buenos Airesa, gdje su sestre vodile zabavište i penzionat za studentice. Kako se djelatnost sve više razvijala bilo je potrebno kupiti novu kuću u neposrednoj blizini stare gdje se zajednica preselila 1960. godine. Sestra Justicija je u toj prosvjetnoj ustanovi neumorno radila nepunih 50 godina. Bila je voljena i poštivana od svih. Svjedočila je teškoćama gradnje, zatim početka rada osnovne škole. Bili su to veliki izazovi s kojima se suočavala dan za danom zajedno sa sestrom M. Lujzom Genčevom i sestrom M. Mercedes Balbuena, koje su podnijele sav teret dana i uvelike pridonijele rastu tog našeg školskog zavoda.


Godine 1987. sestra Justicija je iz ljubavi prema Gospodinu prihvatila premještaj u Provincijalnu kuću na Dock Sud, gdje je razveseljavala sestre svojim kuhinjskim umijećem kroz tri godine. Zatim se ponovno vraća u svoju dragu zajednicu Anunciación de María. Nepunu godinu dana je zajedno s još jednom sestrom vodila domaćinstvo kod kardinala Antonia Quarracina u Buenos Airesu.


Sestra Justicija je u nekoliko navrata bila zamjenica kućne predstojnice, zatim predstojnica u istoj zajednici. Nakoliko puta je posjetila domovinu i susrela se sa svojom mnogobrojnom rodbinom obitelji koja ju je jako voljela. Nizale su se godine, snage su popustale i došao je trenutak kada je trebalo napustiti dragi zavod Anunciación de María. Bilo je to u siječnju 2010. godine kada se sestra Justicija pridružila zajednici starijih i bolesnih sestara u Villa Elisi. Svakako da se trebalo priviknuti na novu sredinu, reći ponovno DA kada se više nema snage za aktivno sudjelovanje u poslanju zajednice. Ali zato počinje njezino tiho služenje i predanje u molitvi, kojoj je bila uvijek vjerna.

Početkom mjeseca rujna ove godine pala je te je morala biti podvrgunta operaciji kuka. Operacija je uspjela, ali sestra Justicija se nikada nije potpuno oporavila. U nekoliko navrata je bila hospitalizirana, međutim nije se moglo učiniti ništa više: godine i njezin istrošeni organizam rekli su da je dosta.

Tiho i smireno se preselila Gospodinu u utorak 29. studenoga 2016. godine. Pokopana je sljedeći dan na prekrasnom groblju Campanario, blizu Villa Elise. Otpratile su je njezine susestre zajedno s nekolicinom dragih prijatelja iz Instituta Anunciación de María.


Neka joj Gospodin bude nagrada za sve dobro posijano na tlu naše drage Provincije Krista Kralja kroz nepunih 63 godine misionarskog djelovanja.


Sestra Teresa Kovačević
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: