Sestra LUJZA (Anđa) VUGDELIJA

Sestra Lujza, krsnim imenom Anđa Vugdelija, rođena je u Otoku kod Sinja, 26. listopada 1936. godine, od oca Ante i majke Pavice, r. Šimunović. Kako sama svjedoči živjela je u velikoj obitelji u kojoj je bilo osmero djece, četiri brata i četiri sestre, od kojih je jedan brat svećenik franjevac fra Marijan i mlađa sestra Mirta, također sestra milosrdnica. Kako je u ranom djetinjstvu ostala bez majke, brigu za nju preuzela je njezina baka kojoj je Anđa bila posebno privržena. Osnovnu školu pohađala je u rodnom Otoku. Ondje je Lujza imala priliku susresti mnoge redovnice jer je župa Otok bogata redovničkim zvanjima.

            Iako je svoj odlazak u samostan odgađala do svoje 23. godine, o svome pozivu od rane mladosti svjedoči: Promatrajući redovnice koje su povremeno dolazile kući poželjela sam poći njihovim putem. Posebno su me oduševile sestre u svetištu Gospe Sinjske koje sam susretala kad god sam dolazila Gospi. Tu sam odlučila da i ja budem jedna od njih.

Molbu za primitak u Družbu sestara milosrdnica Anđa je uputila u Rijeku, te po odobrenju molbe u srpnju 1958. stupila u kandidaturu, a potom i u novicijat. Dobila je novo, redovničko ime, sestra Lujza. Svoje prve redovničke zavjete s. Lujza položila je 1960. godine, a doživotne na blagdan Male Gospe 1965. godine.

Svoj redovnički život od samoga početka, pa do svoje smrti, sestra Lujza proživjela je u službi drugih, po uzoru na Onoga za kojim je krenula – Isusa. Djelovala je u Pazinskom sjemeništu, na Lošinju i u Provincijalnoj kući sestara milosrdnica u Rijeci. Vršila je službu sakristanke, predstojnice i ekonome u Malom Lošinju, te njegovateljice u Domu umirovljenika u Velom Lošinju. Nakon umirovljenja, 1992. godine, premještena je u Rijeku, u Provincijalnu kuću, gdje joj je povjerena briga za naše bolesne sestre.

Uvijek tiha i povučena, sestra Lujza je bila puna sestrinske ljubavi i brige. Svoje obveze i povjerene joj dužnosti shvaćala je i izvršavala ozbiljno i odgovorno. Krasile su ju strpljivost i poniznost, iskrenost i odanost, koju je živjela pred Bogom i svojom redovničkom zajednicom.

Isticala se pobožnošću prema Presvetoj Djevici Mariji, a osobito u pobožnosti Gospi Sinjskoj koju je štovala od svojega djetinjstva u obitelji.

Sredinom prosinca 2018. godine, Gospodin je sestru Lujzu pohodio križem bolesti. I ovoga puta ona je spremno, strpljivo i tiho prihvatila Božju volju i svoje patnje suobličila Njegovim patnjama. Ovaj put križa završio je za s. Lujzu 29. siječnja u kasnim večernjim satima kada ju je Gospodin pozvao k sebi.

Sestra Lujza, vjerujemo, oslobođena boli i žalosti, već uživa sreću i slobodu zajedništva u Božjoj Prisutnosti, jer tamo je rado boravila i dok je bila među nama.

Draga naša sestro Lujza, dok se opraštamo s Tobom na završetku ovog zemaljskog drugovanja želimo Ti reći hvala i oprosti. Hvala za Tvoje služenje, za Tvoje žrtve, za dar Tvog života Bogu. Neka Ti Bog sam bude nagrada u vječnosti koja je sada pred Tobom.

Počivala u miru.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: